Hlavní obsah

Nový systém placení dopravy zatím odsouhlasilo přes 700 středočeských obcí

Foto: Getty Images

Veřejná doprava. Ilustrační foto.

Reklama

Nový systém placení veřejné dopravy ve Středočeském kraji, který sjednocuje výpočet příspěvků, zatím odsouhlasilo přes 700 obcí, zhruba 50 jich nesouhlasí. V regionu je přes 1100 obcí, z nich se změny netýkají téměř 200.

Článek

S dalšími obcemi jednání pokračují, hejtmanství chce 99 procent dokončit v červnu. Podle vedení Středočeského kraje je nový systém spravedlivější. „Dosud část obcí vůbec nepřispívala. Bylo třeba také sjednotit objednávky dopravní obslužnosti, aby bylo možné vypsat výběrová řízení na nové dopravce,“ uvedl krajský radní pro veřejnou dopravu Petr Borecký (STAN).

Středočeský kraj podle Boreckého dostává na hlavu nejnižší částku z rozpočtového určení daní oproti jiným krajům. Obce přispívají na celkové náklady pěti procenty, což je zhruba 290 milionů korun z celkových 5,8 miliardy korun. Proto hejtmanství zavádí nová pravidla pro příspěvky, která zohledňují nejen počet obyvatel obcí, které linky obsluhují, ale také jejich význam pro obslužnost lokality a četnost spojení.

Například Beroun platí ročně přes 12 milionů korun, nově by to mělo být přes pět milionů korun, naopak Příbram by místo nulového příspěvku měla dávat podle návrhu kolem osmi milionů korun. Kladnu, které dohodu s krajem odmítá a řeší jeho návrh s právníky, podle Boreckého hrozí, že v létě omezí některé expresní spoje mezi Kladnem a Prahou. „Neznamená to, že Kladno odřízneme od Prahy,“ dodal Borecký. Podle ředitele Integrované dopravy Středočeského kraje (IDSK) Zdeňka Šponara by se prodloužily některé intervaly a některé spoje by se převedly do okolních obcí.

Podobu případných omezení spojů určí podrobná analýza, která nyní vzniká, do konce června se také může změnit výsledek jednání. Třeba v případě Mladé Boleslavi, která původní návrh hejtmanství odmítla, ještě projednávání pokračuje.

Argumentem měst, která nové podmínky odmítají, je zákon o veřejných službách v přepravě cestujících, podle kterého mají rozsah dopravní obslužnosti stanovit a zajistit kraje. Obec podle tohoto zákona zajišťuje dopravní obslužnost ve svém územním obvodu nad rámec dopravní obslužnosti území kraje. Mluvčí Kladna Vít Heral už dříve sdělil, že vedení města stále nevidí důvod, proč dotovat krajskou dopravu z městského rozpočtu. „Zastává názor, že město má platit své linky a kraj též,“ uvedl mluvčí.

Reklama

Doporučované