Hlavní obsah

Praha 17 chce vypsat nový tendr na stavbu domu s pečovatelskou službou v červnu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Veřejnou zakázku na výstavbu nového domu s pečovatelskou službou v pražských Řepích chce vedení Prahy 17 vypsat v červnu. Vítěz by tak mohl být známý na podzim.

Článek

Praha 17 projekt připravuje asi deset let. Zakázku, kterou na začátku roku vyhrála společnost Metrostav DIZ, zastupitelstvo v březnu zrušilo. „Chceme, aby zhotovitele vybíralo nově zvolené zastupitelstvo po volbách,“ řekla starostka městské části Alena Kopejtková (ODS). Komunální volby se v Česku uskuteční letos, a to 23. a 24. září. Nynější vedení Řep podle Kopejtkové plánuje schválit vypsání nové veřejné zakázky na novostavbu sociálního zařízení během června. Vítěz tendru by tak podle ní mohl být známý v říjnu nebo v listopadu.

Nové zařízení by mělo vzniknout na nyní nezastavěných pozemcích v blízkosti ulic K Šancím a Engelmüllerova. Budova by měla mít čtyři podlaží, v nichž je v plánu mimo jiné 92 bytů o velikosti 1+kk a 13 bytů o velikosti 2+kk. Kapacita domova je plánovaná pro 125 osob. V objektu jsou navržené také prostory pro rehabilitaci a administrativní a technické zázemí.

Původní projekt, k němuž v roce 2020 zpracovala projektovou dokumentaci projekční kancelář Šumavaplan, by podle Kopejtkové mohl doznat změn. Rušit by se měla mimo jiné technologie solárních panelů na ohřev vody. Technologie, která je podle starostky už nyní zastaralá, by mohla být v budoucnu nahrazená fotovoltaikou.

Stavbu domu s pečovatelskou službou schválilo zastupitelstvo městské části v lednu 2014. V roce 2017 vydali úředníci k plánované stavbě rozhodnutí o umístění a o rok později stavební povolení. Veřejnou zakázku vypsala radnice v květnu 2021 s tím, že cenu tendru odhadla na 237 milionů korun bez DPH.

Letos v lednu zastupitelé rozhodli, že vítězem tendru je společnost Metrostav DIZ. Ta měla dům s pečovatelskou službou v Řepích postavit za 286,78 milionu korun bez DPH. V březnu zastupitelstvo Prahy 17 tendr zrušilo. Důvodem bylo to, že radnice během zadávacího řízení zřejmě jednala v rozporu se zákonem o zadávání veřejných zakázek, řekl místostarosta Jaroslav Bíro (ODS) s odkazem na právní posudek.

Praha 17, v níž žije 24.360 obyvatel, je na západě hlavního města. Městská část zahrnuje katastrální území Řepy. Radnici nyní vede Alena Kopejtková (ODS). Ta v červnu 2021 nahradila Jitku Synkovou (ODS), kterou zastupitelé odvolali. Občanští demokraté v Praze 17 vyhráli volby v roce 2018 a obsadili pět křesel v tehdy sedmičlenné radě. Dnes mají Řepy pětičlennou radu a zůstali v ní pouze zástupci ODS.

Reklama

Související témata:

Doporučované