Hlavní obsah

Praha dá v aktuálním kole milostivého léta tři miliony korun Člověku v tísni

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Magistrát daruje organizaci Člověk v tísni tři miliony korun. Peníze budou v aktuálním kole milostivého léta sloužit k pokrytí jistin pro Pražany, kteří se chtějí zbavit dluhů a nemohou si dovolit jednorázově složit danou částku.

Článek

Milostivé léto nyní trvá od začátku září do konce letošního listopadu. Lidé se v něm mohou zbavit svých dluhů veřejným institucím. „Když lidem pomůžeme nyní, tak to pro město bude levnější, než když lidé budou permanentně létat v exekucích,“ řekl jeden z předkladatelů návrhu opoziční zastupitel Patrik Nacher (ANO). Podle něj se spolupráce s Člověkem v tísni v minulosti osvědčila. „Ukázalo se, že tato cesta je nejrychlejší a nejefektivnější,“ doplnil.

Vzhledem k tomu, že Člověk v tísni dává peníze do své sbírky, z které lidem pomáhá, peníze nemusí být využity pouze pro Pražany, ale pro kteréhokoliv žadatele. Záležet bude na rozhodnutí organizace. „My si vážíme Člověka v tísni, proto jsme se rozhodli mu dát dar, aby mohl pomáhat lidem s oddlužením,“ řekla radní Hana Kordová Marvanová (STAN).

Podle Nachera nelze založit městský fond tak rychle, aby z něj bylo město schopno zbavit se dluhů. „Proto jsme vymýšleli, jakým způsobem pomoc poskytnout co nejrychleji,“ řekl. V kampani pak město osloví Pražany, aby se o peníze přihlásili. Podle Marvanové podle práva nemůže město organizaci přikázat, komu přispěje.

V Česku začalo 1. září druhé kolo milostivého léta pro dlužníky, které potrvá do konce listopadu. Lidé se budou moci zbavit snadněji exekucí na dluh u veřejných institucí. Pokud uhradí původní dlužnou částku, neboli jistinu, a 1815 korun exekutorovi, úroky, penále a další platby se jim odpustí a exekuční řízení skončí. Akce se týká jen exekucí, které začaly před loňským 28. říjnem. Není pro lidi v insolvenci.

„V první fázi se nám v rámci milostivého léta podařilo v dopravním podniku pomoci lidem odpustit dluhy, tedy penále, soudní poplatky, poplatky advokátům a exekutorům, v celkové výši 146 milionů korun. Pořád zbývá 175 tisíc dlužníků, kterým lze odpustit dluhy v celkové výši 1,9 miliardy korun,“ řekl ČTK náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě).

První kolo milostivého léta se konalo od loňského 28. října do letošního 28. ledna. Využily ho desetitisíce dlužníků. I ve druhém kole je možné se zbavit dluhů u samospráv, úřadů, státních fondů, škol, městských či státních a polostátních firem, zdravotních pojišťoven, Českého rozhlasu či České televize.

Reklama

Doporučované