Hlavní obsah

Praha má studii pro novu čtvrť na Nových Dvorech, stavět se začne v roce 2027

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Magistrát má hotovu územní studii, na jejímž základě vznikne na pražských Nových Dvorech nová čtvrť. Dokument určuje, co kde může vzniknout. Vyrůst zde mají bytové domy, kanceláře a vzniknou také místa pro rekreaci a sport.

Článek

Součástí výstavby na Nových Dvorech rozkládajících se na Praze 4 a 12 je rovněž vybudování nové stejnojmenné stanice metra D.

„Díky tomu, že lokalita je v majetku hlavního města, bude mít především rezidenční charakter a pro její nové obyvatele vybudujeme veškerou potřebnou infrastrukturu. Po změně územního plánu bude možné na Nových Dvorech postavit až 2000 městských bytů. Výstavba celé čtvrti se uskuteční v etapách a zabere deset let,“ uvedl náměstek primátora Petr Hlaváček (za TOP 09, letos kandiduje za STAN).

Stavět by se mohlo začít v roce 2027. Na ploše o rozloze 49 hektarů vznikne čtvrť s 2400 byty pro až 5500 lidí. Podlahová plocha bude 350.000 metrů čtverečních a postavena bude rovněž základní škola, dvě mateřské školy, kulturní centrum, poliklinika, zařízení pro seniory, nízkoprahové centrum, pošta, vzniknou obchody a služby a prostor pro sport a rekreační plochy. Výstavba by měla trvat asi sedm let a skončit v roce 2034.

Pražský dopravní podnik (DPP) zahájil letos v druhé polovině dubna stavbu úseku metra z Pankráce na Olbrachtovu ulici, na který naváže úsek právě na Nové Dvory, kde bude nová stanice. Na Nové Dvory mají v budoucnu jezdit rovněž tramvaje. DPP nyní prodlužuje trať z Modřan na Libuš, na kterou by měla v budoucnu navázat trať až na Nové Dvory.

Reklama

Související témata:

Doporučované