Hlavní obsah

Praha se poprvé od roku 2012 stala nejnavštěvovanější destinací Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Praha (ilustrační foto).

Reklama

Praha se podle aktuálních dat Českého statistického úřadu stala nejžádanější turistickou destinací tuzemských cestovatelů, stalo se tak poprvé od roku 2012. V loňském roce hlavní město navštívilo téměř 1,5 milionu českých turistů.

Článek

V roce 2019, posledním předcovidovém roce, to bylo 1,24 milionu. Do metropole přijelo na dovolenou, na návštěvu či za nákupy zhruba 70 procent Čechů, vyplývá to z dotazníku agentury Czech Tourism. ČTK o tom informovala mluvčí Prague City Tourism (PCT) Klára Janderová.

V roce 2022 domácí návštěvníci tvořili jednu čtvrtinu z celkového počtu 5,98 milionu turistů. V roce 2021, který byl však ovlivněn pandemií nákazy covid-19, to bylo zhruba 943 000.

„Je vidět, že se naše orientace na domácí klientelu během pandemických let vyplatila. Díky naší systematické podpoře domácího cestovního ruchu a marketingovým aktivitám se podíl českých cestovatelů zvýšil oproti roku 2019 téměř o deset procent,“ uvedl předseda představenstva PCT František Cipro. „Navíc se jedná o skupinu turistů, kteří znají místní reálie, kulturní prostředí a není nutné je edukovat v místních pravidlech,“ dodal.

Nejvíce Čechů do metropole přijelo na jaře a v období adventu. Průměrně v metropoli minulý rok strávili 2,5 dne. Na jaře minulého roku tvořili téměř třetinu všech návštěvníků Prahy.

Podle zástupců PCT společnost některé ze svých aktivit přizpůsobuje a cílí výhradně na domácí cestovatele. Například komentované prohlídky, které jsou zdarma k zakoupené vstupence na pražské věže, jsou pouze v českém jazyce. Společnost pak nabízí i další zvýhodněné balíčky, a to například k jízdě historickou tramvajovou linkou č. 42. Minulý rok v létě navíc spustila marketingovou kampaň s názvem V Praze jako doma, která cílila pouze na tuzemské návštěvníky.

Reklama

Související témata:

Doporučované