Hlavní obsah

Praha získala územní rozhodnutí pro stavbu expozice Arktida v pražské zoo

Foto: Ferdi Bel, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Praha získala územní rozhodnutí pro stavbu expozice s názvem Arktida v pražské ZOO. Nový domov by v pavilonu najdou mimo jiné lední medvědi. Záměr projektu schválili radní hlavního města, o stavbě rozhodne až nové vedení Prahy.

Článek

Nynější expozice ledních medvědů je otevřena od roku 1933, je malá a zastaralá. „V návrhu rozpočtu navrhneme částku, která by mohla být použita na výstavbu,“ řekl náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN).

Stavební povolení by podle něj mohla Praha získat pro stavbu nového pavilonu letos. V roce 2023 by se tak mohla nová expozice začít stavět, pokud to podpoří vedení metropole, které vzejde z komunálních voleb na podzim. Stavební práce by podle odhadů mohly trvat dva roky. Cena se nyní odhaduje na půl miliardy korun. „Bude to největší investice v historii všech českých zoologických zahrad,“ řekl ředitel zoo Miroslav Bobek.

Stávající expozice ledních medvědů je podle Bobka je nejstarším zařízením v zoo, které je využíváno ke stále stejnému účelu. Doplnil, že objekt je už nevyhovující. Výběh byl vybudován na jihovýchodně orientovaném svahu, který se v teplých měsících ohřívá do vysokých teplot, má malou plochu výběhů i bazénů a nevyhovující zázemí. Doplnil, že v případě, že nový pavilon pro medvědy nevznikne, nebude možné je v pražské zoo dále chovat.

Podle návrhu společnosti G.L.architekti by expozice s názvem Arktida měl zaujímat více než 8000 metrů čtverečních na severozápadní straně zoo nedaleko Gočárových domů. Vzniknout by měly dva výběhy a čtyři bazény pro lední medvědy, doplňková expozice určená tuleňům, návštěvnické prostory zahrnující restauraci a objekty se zázemím. Vzniknout by měl v blízkosti nového pavilonu také nový vstup do zoo.

Zoologická zahrada v Troji se návštěvníkům poprvé otevřela 28. září 1931. Chová přes 670 druhů zvířat. Patří k nejnavštěvovanějším místům v Praze a ČR. Do pražské zoo, která je příspěvkovou organizací hlavního města, loni přišlo 962.987 návštěvníků, tedy zhruba o 110.000 víc než předloni. Provoz ale v obou letech omezila vládní opatření související s pandemií covidu-19. Před pandemií koronaviru ročně prošlo branami zahrady asi 1,4 milionu lidí. Zatím nejvíce lidí zoo v metropoli navštívilo v roce 2019, a to 1 456 526 návštěvníků.

Reklama

Doporučované