Hlavní obsah

Pražské radnice se neshodnou na názoru na návrh omezení prodeje bytů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Finep

Ilustrační foto.

Reklama

Názor pražských radnic na návrh, aby prodeje bytů ve správě městských částí podléhaly schválení radou města, se různí.Prroti jsou Praha 1, 2 nebo 5, naopak Prahy 6, 7 a 12 s návrhem souhlasí.

Článek

Nyní vedení Prahy schvaluje pouze prodeje majetku spravovaného městskými částmi v hodnotě nad 50 milionů korun.

Městský radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09) se příští týden chystá koaličním partnerům představit nový návrh. S ohledem na bytovou situaci v metropoli by podle něj bylo namístě, aby v případě nemovitostí k bydlení limit 50 milionů korun neplatil. Každý prodej bytu svěřeného městské části by tak musela posvětit městská rada. Radní dále uvedl, že k záměru na příští týden svolal jednání, kde ho bude prezentovat koaličním partnerům a pokusí se získat jejich podporu. Změna by vyžadovala změnu statutu hlavního města, což je vyhláška, kterou se řídí vnitřní uspořádání metropole .

Některé z oslovených městských částí s takovým krokem nesouhlasí. „Praha 5 je natolik svébytná a investičně inteligentní, že není potřeba prodej majetku svěřeného městské části pod 50 miliónů korun schvalovat městskou radou a jednoznačně je za zachování současného stavu tohoto procesu,“ uvedl mluvčí Prahy 5 Radim Otépka. Podobně se vyjádřil místostarosta Prahy 2 Michael Grundler (TOP 09). „S navrhovanou změnou rozhodně nesouhlasíme, o nakládání se svěřeným majetkem chceme nadále rozhodovat samostatně,“ uvedl.

Mluvčí Prahy 1 Petr Bidlo sdělil, že by bylo vhodné k tomu svolat jednání s městskými částmi, aby se informaci nedozvídaly od médií. Vedení Prahy 1 podle něj neplánuje „ve velkém měřítku“ byty prodávat, i tak ale nepovažuje návrh za šťastný. „Jednalo by se o zásah do kompetencí městských částí, které vykonávají samosprávu prostřednictvím vlastních rad a zastupitelstev, jež jsou stejně erudované a zodpovědné jako ty na hlavním městě,“ uvedl.

Naopak místostarosta Prahy 6 Jan Lacina (STAN) s návrhem souhlasí, protože se podle něj šestá městská část žádné byty prodávat nechystá a naopak usiluje o budování nových. „Takže na nás případné opatření hlavního města nijak nedopadne. Jsme s ním v souladu,“ uvedl. Podobně se vyjádřil starosta Prahy 7 a předseda zastupitelského klubu magistrátní Prahy Sobě Jan Čižinský. „Osobně jsem obdobné opatření navrhoval již před dvěma lety, tehdy se pro něj bohužel nepodařilo najít v koalici podporu. Jsem rád, že se nyní koaliční partneři staví k této věci vstřícně,“ sdělil.

Radní Prahy 12 Jiří Brůžek (Piráti s podporou Zelených) uvedl, že s návrhem souhlasí, ale magistrát by měl městským částem nějak nahradit příjmy, které z prodeje majetku mají. „Tyto příjmy většinou slouží ke krytí investičních akcí jako jsou rekonstrukce či výstavba školek, škol nebo domovů seniorů, které jsou základní infrastrukturou města a městské části nejsou bez prodejů majetku schopny tyto akce realizovat,“ řekl.

Podle nedávno zveřejněné analýzy městského Institutu plánování a rozvoje (IPR) měl v polovině loňského roku magistrát 7265 bytů, zatímco 57 pražských městských částí jich mělo svěřeno do správy 23.080. Na konci března roku 2019 městské části podle dokumentu spravovaly 24.445 bytů a hlavní město 7757. I když současné vedení města hovoří o ukončení privatizací, městský bytový fond se podle zveřejněných čísel stále snižuje. Podle analýzy společnosti KPMG z roku 2018 po roce 1991 přešlo do vlastnictví Prahy 194.000 bytů.

Praha se v posledních letech potýká s krizí bydlení danou vysokými cenami bytů. Jedním z řešení má být podle současné koalice rozšiřování městského bytového fondu, který nabízí nájemní bydlení lidem v nouzi nebo zástupcům pro město nezbytných profesí. Podle loni schválené strategie chce město počet svých bytů rozšiřovat o 500 ročně, za poslední roky nicméně jejich počet naopak klesá a nové se prakticky nestaví. Město podle vyjádření zástupců současné koalice plánuje vlastní výstavbu a také spolupráci se soukromníky, ať už jde o developerské firmy, stavební družstva nebo menší občanské spolky.

Reklama

Související témata:

Doporučované