Hlavní obsah

Pražský magistrát odmění pravidelné dárce krve ročním jízdným MHD

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Pražský magistrát podpoří a odmění pravidelné dárce krve ročním jízdným na MHD. Roční kupon dostane celkem 247 dárců, město za jejich jízdné vydá v souhrnu 901 600 korun.

Článek

Ocenění dostanou ti, kteří absolvovali minimálně 80 odběrů. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní. Roční kupon MHD po dospělého stojí 3650 korun.

„Myslím si, že lidé, kteří to dělají nezištně, tak by měli dostat od rady a města nějaké poděkování. V minulosti takováto forma podpory a poděkování byla, tak se k tomu nyní vracíme,“ řekla náměstkyně primátora Alexandra Udženija (ODS).

Roční lístek dostanou lidé, kteří jsou minimálně držiteli ocenění Zlatého kříže Českého červeného kříže (ČČK) za 80 odběrů krve, což se týká 168 osob. Další padesátka lidí dostane kupon za 120 odběrů a 26 dárců za 160 odběrů. Oceněni jsou také tři držitelé plakety ČČK Dar krve – dar života, kteří darovali krev 250krát.

V České republice je podle údajů Českého červeného kříže (ČČK) asi 250 tisíc pravidelných dárců krve a zároveň jich asi 50 tisíc chybí. Důvodů, proč lidé nesmějí trvale nebo dočasně darovat krev, je řada. Jsou mezi nimi například prodělané nemoci jako žloutenka nebo tuberkulóza, chronické nemoci jako vysoký krevní tlak nebo prodělaný infarkt nebo zdravotní potíže v poslední době, například užívání antibiotik. Krev od dárců se využívá buď přímo ke krevním transfuzím na základě krevní skupiny dárce a příjemce, nebo se z ní vyrábějí speciální přípravky a léky.

Reklama

Doporučované