Hlavní obsah

Pražští hasiči často zasahují na vodě, záchranu trénují na kanálu v Troji

Foto: HZS Praha

Ilustrační foto.

Reklama

Ačkoliv lidé si práci profesionálních hasičů spojují spíše s ohněm, hasiči musí ovládat záchranné práce i na vodě. V hlavním městě na ní zasahují poměrně často - jedním ze specifických rizikových míst jsou mosty v centru.

Článek

„Z mostu často někdo spadne, nebo pod ním skončí. Velmi často jsou to osoby pod vlivem alkoholu, které pak lovíme ve vodě. V centrální Praze to je bohužel dost častým jevem. Nejhorší situace je samozřejmě v noci, kdy se ta osoba podstatně hůř hledá,“ uvedl ředitel pražských hasičů Luděk Prudil u trojského kanálu, kde se bude až do čtvrtka konat pravidelný výcvik hasičů na klidné i divoké vodě.

Další hasičské zásahy na vodě v metropoli souvisí s provozem lodí, nejčastěji se to týká nehod s únikem ropných produktů. Třetí oblastí prací jsou pak zásahy v místech, kde se lidé koupou. „Typicky je to třeba oblast Modřan, kde jsme letos několikrát lovili plavce, bohužel v některých případech i utonulé,“ uvedl ředitel.

Hasiči mají i speciální potápěčskou skupinu, která vyjíždí také mimo metropoli k zásahům na Labi či na jezerech. „Prvotní záchranu na vodní hladině ale musí zvládnout každá jednotka. Proto jsou jednotky podle rizikovosti svého území vybaveny příslušnými záchrannými prostředky - čluny nebo záchrannými paddleboardy,“ vysvětlil Prudil.

Záchranné paddleboardy se od klasických liší větším množstvím úchytů po stranách či větší nosností. Hasiči je mohou používat i v zimě na ledových plochách. Právě na paddleboardech a raftech hasiči od dnešního rána trénují v Troji. „Postupně se zde vystřídají všechna družstva hasičů ze všech pražských hasičských stanic a ze všech směn, proto je výcvik plánován na tři dny,“ řekl ředitel.

V Troji se dnes poprvé představil také nový záchranný člun, který hasičskému sboru pořídily za 450.000 korun Pražské vodovody a kanalizace. Je to druhé podobné plavidlo, který pražští hasiči mají. „Výrazně nám pomáhá při záchranných akcích a zásazích na vodě. Má tu zvláštnost, že má výklopnou příď, což umožňuje lepší manipulaci na vodní hladině,“ doplnil Prudil.

Reklama

Související témata:

Doporučované