Hlavní obsah

Projekt opravy vinohradského divadla by měl být hotov do konce roku

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Projekt rekonstrukce pražského Divadla na Vinohradech by měl být hotový do konce letošního roku. Na začátku příštího roku pak bude vypsaná soutěž na zhotovitele.

Článek

Na dotaz ČTK a Českému rozhlasu to sdělil ředitel magistrátního odboru kultury Jan Sulženko. V divadle také vznikne nová scéna pro zhruba 300 diváků. Divadlo bylo otevřeno v listopadu 1907 a nikdy nebylo kompletně opraveno.

„Na konci roku bude hotový a zpracovaný projekt a v ten moment se začne soutěžit zhotovitel. Časově je to tak, že samozřejmě nevíme, jak dlouho bude trvat to výběrové řízení samotné. Na začátku roku 2023 se ale začne se soutěží, kdy předpokládáme, že po půl roce by mohlo být vysoutěženo,“ řekl Sulženko. Přesná výše nákladů bude záviset na podobě projektu a rovněž na výsledku výběrových řízení. Podle dřívějších vyjádření představitelů magistrátu by se však mohly vyšplhat až ke dvěma miliardám korun.

Kromě rekonstrukce historické budovy vznikne nová scéna a zázemí, které budou v podzemí pod volným prostranstvím za budovou divadla v Římské ulici. Přístup na novou scénu by měl být historickou budovou divadla.

Důvodem oprav a rozšíření divadelních prostor je špatný technický stav budovy. Rekonstrukcí nikdy neprošlo jeviště z roku 1926, jehož autorem je František Křižík. Jen rekonstrukce jeviště by měla trvat dva roky. Kromě jeviště je nutné opravit elektroinstalaci, sociální zařízení, ale také výzdobu včetně fresek a fasády. Podle dřívějších vyjádření magistrátu by měla být činnost divadelního souboru při rekonstrukci zachována.

Secesní budova na náměstí Míru vznikala v letech 1905 až 1907 podle návrhu architekta Aloise Čenského. Divadlo bylo otevřeno 24. listopadu 1907 a prvním představením byla hra Jaroslava Vrchlického Godiva.

Reklama

Doporučované