Hlavní obsah

Starší knihy i nevhodné knižní dárky lze v Praze poslat přes taxi do secondhandu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Vytříděnou knihovnu nebo nechtěné knižní dárky mohou lidé během Vánoc proměnit za peníze. Již podruhé vyjede do pražských ulic Knihotaxi knižního secondhandu Knihobot.

Článek

S heslem Vánoce jsou svátky (ú)klidu bude vytříděné knihy svážet. Lidé si budou moci taxi objednat i během vánočního volna. V Knihobotu pak knihy nafotí a dají do prodeje. Poté co se prodají, obdrží původní majitelé knih peníze z prodeje. Knihobot dnes o tom informoval v tiskové zprávě.

Motivací poslat knihy dál může být kromě uklizení knihovny i přivýdělek. Za prodané knihy vyplácí Knihobot 60 procent z prodejní ceny knihy minus 29 korun. Nejvíce prodávající utrží na knihách, které už nejsou nikde k dostání a jejich hodnota tak roste. Žádané jsou také odborné knihy nebo první vydání.

„Před Vánoci se u nás knihy dlouho neohřejí a lidé jsou ochotni za knihu utratit více. Když do Knihobotu pošlete metr knihovny, můžete za něj dostat i 4000 korun - samozřejmě vždy záleží na aktuální poptávce a knižním trhu,“ uvedl zakladatel Knihobotu Dominik Gazdoš.

Příležitost vytřídit knihy budou mít čtenáři i během vánočního volna. Prostřednictvím Knihotaxi lze poslat dál i knižní dárky, které své místo v knihovně nenašly. Podle Knihobotu většina lidí potřebuje konkrétní impuls, aby knihy přebrala a poslala dál.

„V rámci našich zákaznických průzkumů čtenáři opakovaně zmiňují, že konkrétní termín je pro ně velkou motivací. I proto pravidelně spouštíme Knihotaxi, ačkoliv je možné si u nás kurýra objednat běžně po celý rok,“ doplnila marketingová ředitelka Knihobotu Tereza Kohutová.

Knihotaxi je možné si objednat v rámci Prahy na konkrétní čas od 12. prosince až do Tří Králů. Knihy není třeba nijak balit, stačí je předat kurýrovi v ruce. Knihy je třeba vyfotit a fotku přes webový formulář zaslat do Knihobotu. Jeho pracovníci informují zájemce o tom, zda si je vezmou do prodeje. Knihy pak zájemce předá objednanému Knihotaxi.

Knihobot.cz vznikl v roce 2019. Jeho hlavní misí je změnit fungování knižního trhu a naučit Čechy vracet knihy zpět do oběhu. Funguje po celé České republice a na Slovensku.

Reklama

Související témata:
Knihobot

Doporučované