Hlavní obsah

Umělkyně výstavou v Praze ukazuje pomocí tradiční výšivky útlak lidí v Bělorusku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Na zdi pod pražskými Letenskými sady najdou ode dneška kolemjdoucí či ti, kdo kolem projíždějí, výstavu upomínající na potlačování lidských práv v Bělorusku.

Článek

Běloruská výtvarnice Rufina Bazlova vytváří obrazy technikou tradiční výšivky od léta 2020 v reakci na státní brutalitu při potlačování masových protestů po prezidentských volbách v její vlasti. Stylizované obrazy se začaly rychle šířit po internetu a stovky demonstrujících je vnímaly jako symboly odporu a demokratické revoluce v Bělorusku.

Obrazy jsou vytvořené červenou nití na světlém lněném pozadí. Bílá barva ve výšivce symbolizuje čistotu, světlo a svobodu, červená je symbolem života, krve, slunce a dobra. Vyšívání představovalo specifický kód zápisu informace o životě národa či o životě konkrétního člověka, který danou výšivku nosí. Umělkyně záměrně pracuje s lidovou uměleckou technikou tradičně spojovanou s ženskou prací, odkazuje tak na roli žen v odporu proti diktátorskému režimu.

Na výšivkách jsou zachyceny scény, jak ozbrojenci odtahují lidi do policejních antonů, zasahují pendreky proti demonstrujícím, vlečou zraněné nebo jak jsou lidé sevřeni v drátem obehnaném území na polsko-běloruské hranici. Všechny scény představuje drobounká výšivka geometrických tvarů, ale vypracovaná do nejjemnějších detailů.

Výstava má dnes v 18:00 vernisáž ve Skautském institutu na Staroměstském náměstí. Projekt se uskuteční ve spolupráci s organizaci Amnesty International Česká republika, která při vernisáži představí petici za okamžité propuštění Valjancina Stefanoviče, Uladzimira Labkoviče, Niny Labkovičové a Alese Bjaljackého, obránců lidských práv.

„Lidskoprávní krize v Bělorusku trvá už skoro rok a půl. Režim je čím dál represivnější, lidé zadržení jen proto, že uplatňovali své právo na pokojný protest, jsou odsuzováni k vysokým trestům. Naše společnost si začíná bohužel pomalu zvykat a nevidíme možnost změny v Bělorusku. Tato výstava a problémy, na které upozorňuje, může přispět k rozšíření informací o současném dění v Bělorusku a povzbudit lidi v České republice, aby požadovali po vládě a politické reprezentaci aktivní kroky,“ uvedla k výstavě Jevgenija Bernsteinová za Amnesty International.

Reklama

Doporučované