Hlavní obsah

V Praze 8 se od 1. července rozšíří parkovací zóny v Trojské ulici a okolí

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Na území Prahy 8 se rozšíří parkovací zóny. Nově zavedeny budou od 1. července v Trojské ulici a jejím okolí. Radnice se zóny rozhodla rozšířit kvůli velkému množství zaparkovaných aut přespolními řidiči.

Článek

ČTK to dnes sdělil mluvčí Martin Šalek. Záměr již schválila dopravní komise i rada městské části. Zóny začaly v Praze 8 platit v roce 2016. Nejsou na celém území, ale jsou zavedeny jen v částech. Rezidenti platí za parkování 1200 korun ročně.

„Důvodem pro rozšíření zón placeného stání je snaha o regulaci parkování a zamezení odstavování vozidel nerezidentům na dopravních uzlech či poblíž úřadů a zabírání tak parkovacích míst pro místní obyvatele,“ uvedl Šalek.

Zóny budou rozšířeny nejen ve zmíněné Trojské ulici, ale mimo jiné rovněž v ulici Nad Hercovkou, Na Dlážděnce, Pod Dlážděnkou nebo Přádova. Na většině míst budou zavedeny takzvaně modré zóny, ve kterých mohou zaparkovat pouze rezidenti s parkovacím oprávněním.

Zóny se v hlavním městě v moderní podobě poprvé zavedly v roce 1996 v části Prahy 1, kde se snaha o regulaci dopravy objevila už v roce 1982. Následně se rozšířily a fungují v Praze 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 13, 16 a 22. Na parkovném vybere magistrát ročně okolo půl miliardy korun.

Reklama

Doporučované