Hlavní obsah

V Praze dnes začíná mezinárodní festival nového cirkusu Cirkopolis

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V pražském Paláci Akropolis dnes začíná desátý ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu Cirkopolis, který se do 18. února koná také na dalších místech v Praze. Poprvé zavítá do galerijních prostor.

Článek

Spolu s divadlem Ponec a Kasárnami Karlín bude festival zaměřený na aktuální trendy autorské novocirkusové tvorby hostit také pražské Centrum současného umění DOX.

Festival dnes otevře vystoupení, ve kterém se představí žonglér Julien Clément a bubeník Pierre Pollet. Představení francouzských umělců s názvem Collectif Petit Travers – S’assurer de ses propres murmures je složené z hudební i žonglérské sekvence, která rozvíjí vzájemný vztah od hudebníka k žonglérovi a zase naopak.

Cirkopolis uvede výběr provokativních i zábavných projektů s přesahem do současného tance, fyzického a vizuálního divadla. Paralelně s diváckým programem se uskuteční tvůrčí workshopy s festivalovými hosty.

Centrum současného umění DOX přivítá meditativní pohybovou instalaci Thin Skin závěsné akrobatky Elišky Brtnické, ke které přizvala akrobatku Alžbětu Tichou a žongléra Filipa Zahradnického. Performerka se dlouhodobě zabývá uměleckým výzkumem na poli současného cirkusu. Nestálost pravidel a pomíjivost okamžiku zkoumá sólové představení Sandwritten závěsné akrobatky Lenky Švolíkové, které osciluje na pomezí současného cirkusu a divadla.

Performeři a klauni projektu tYhle a kolektiv v novince Suitcaseboarding promítnou obrazy z cest se situacemi, které v obměněných variantách zažívají na cestách všichni, každý ale trochu jinak. Sice se mění prostředí a lidé kolem, všichni ale mají společný záměr – někam se dostat.

Na závěr festivalu Bratři v tricku nechají diváky nahlédnout do Kabinetu žonglérských kuriozit a vezmou je na exkurzi do tajů manipulace s objekty. Díky tomu se dozvědí, že první zmínka o žonglování je čtyři tisíce let stará nebo že obstojný žonglér byl i Leonardo da Vinci. Více informací se nachází na stránkách festivalu.

Reklama

Doporučované