Hlavní obsah

Vánoční smrk na Staroměstském náměstí v Praze bude letos z Ústeckého kraje

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Smrk na vánočních trzích na pražském Staroměstském náměstí bude letos pocházet z malé vesnice nedaleko České Kamenice na Děčínsku. Z 26 tipů od veřejnosti ho vybrala společnost Taiko, která trhy organizuje.

Článek

ČTK to sdělila její mluvčí Hana Tietze. Trhy začnou 26. listopadu. Kácení, převoz, vztyčení a výzdobu stromu bude mít na starosti městská firma Technologie hlavního města Prahy (THMP).

Zhruba 25 metrů vysoký a 58 let starý smrk ztepilý roste na obecním pozemku a do soutěže ho přihlásil majitel blízkého domu Petr Kubica z obavy, že by mohl spadnout. „Strom sázel táta, když se narodila moje sestra, takže stáří víme přesně, bylo to před 58 lety. Protože je krásný, napadlo nás s dcerou Valerií, že by byl hezký na Staromák,“ uvedl.

Jako vítěz soutěže, kterou firma Taiko letos vyhlásila podvanácté, obdrží Kubica odměnu 10 000 korun. Loni do soutěže dorazilo 35 tipů, ze kterých firma vybrala smrk ztepilý z Jizerských hor vysoký 21,5 metru. Z důvodu pandemie koronaviru se loni nekonalo tradiční slavnostní rozsvěcení stromu, kvůli vládnímu zákazu byly nakonec zrušeny i trhy, což kritizovala firma Taiko i zástupci vedení města.

Reklama

Doporučované