Hlavní obsah

Cyklistům a chodcům poslouží mezi Zdiby a Klecany nová cyklostezka

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Cyklistům a chodcům poslouží mezi Zdiby a Klecany nová cyklostezka, zvýší bezpečnost. Práce by na ní měly začít v prvním čtvrtletí 2025.

Článek

Středočeští radní dnes schválili smlouvu o spolupráci na projektu s obcí Zdiby, jak informoval ČTK v tiskové zprávě Josef Holek z krajského úřadu.

Nová stezka nahradí současnou část frekventované vltavské cyklistické cesty v Nábřežní ulici. „Jedná se o výstavbu návazného úseku na již existující cyklostezku z Prahy do Zdib. Cílem je zvýšení bezpečnosti cyklistů a chodců tím, že je oddělíme od silničního provozu,“ uvedl krajský radní pro veřejnou dopravu Petr Borecký (STAN).

Celková délka nového úseku bude téměř 800 metrů, tvořit jej bude nová samostatná cyklostezka a navazující rozšíření Povltavské ulice. Stát by měla téměř 13 milionů korun, kraj požádá o evropskou dotaci. Obec převede potřebné pozemky do majetku kraje, poskytne také projektovou dokumentaci na veřejné osvětlení a zaplatí za vybudování části, kterou nepokryje dotace. V případě, že by se dotaci získat nepodařilo, uskuteční a zaplatí obec a kraj jednotlivé části samostatně, tedy kraj zaplatí cyklostezku, obec pak osvětlení.

Cyklostezka mezi Zdiby a Klecany je součástí dálkové páteřní povltavské trasy a mezinárodní trasy EuroVelo 7.

Reklama

Doporučované