Hlavní obsah

Jarní hrnčířské a řemeslné trhy v Berouně se opět uskuteční ve dvou termínech

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Jarní hrnčířské a řemeslné trhy na Husově náměstí v Berouně se stejně jako loni uskuteční ve dvou termínech, v druhý květnový a druhý červnový víkend.

Článek

Vystavovatelé budou pokaždé jiní. Dvacátý ročník jarních trhů se tematicky zaměří na drátenictví. Kočovnému řemeslu, které do Čech přišlo ze Slovenska, bude věnována také výstava v Muzeu berounské keramiky, řekla ČTK starostka Soňa Chalupová (ODS).

„Jsou nová pravidla. Hrnčířské trhy budou dvoje jarní, tak jak jsme si je rozdělili posledně kvůli covidu. Velmi se to osvědčilo, ty trhy byly mnohem příjemnější,“ uvedla Chalupová. Další trhy v Berouně budou podzimní, plánovány jsou na druhý víkend v září.

Podzimní Hrnčířské trhy se v Berouně konají od roku 1997, v roce 2003 k nim přibyly ještě Jarní hrnčířské a řemeslné trhy. Na akce se každoročně sjíždějí tisíce lidí z celé republiky i ze zahraničí. Také letos budou součástí hudební vystoupení, občerstvení nebo tombola.

Příznivci keramiky si každoročně přijdou na své i na dalších místech středních Čech. Dlouhou tradici mají keramické trhy také v Kostelci nad Černými lesy. Letos se na náměstí Smiřických pořádají již po čtyřiatřicáté, a to 28. května. V budově bývalé radnice, kde dnes sídlí Muzeum hrnčířství, se lze s místní černokosteleckou uměleckou keramikou 20. až 70. let minulého století seznámit po celý rok.

Keramické výrobky budou i na Hrnčířských slavnostech na zámku Nelahozeves na Mělnicku. Letos se konají 23. dubna a zahajují tamější festivalovou sezonu. Návštěvníci se mohou těšit nejen na ukázky výroby keramiky na hrnčířském kruhu a dalších rukodělných dovedností, ale také na bohatý doprovodný program.

Obdivovat točení na hrnčířském kruhu, modelování a další techniky, které se s keramickou hlínou snoubí, mohou zájemci také v Hrnčířském domě ve Zvířeticích na Mladoboleslavsku, v malé dílně v Turkovicích u Ondřejova poblíž Prahy anebo v Lesním ateliéru Kuba v Kersku na Nymbursku.

„Keramických dílen máme ve středních Čechách opravdu hodně. Každá je specifická a má svůj vlastní styl. Některé se drží tradičních technik, jiné přicházejí s invencemi. O tom, že vyrábějí skutečně unikátní produkty, svědčí označení regionální produkt, kterým se mnohé keramické výrobky ze středních Čech pyšní,“ uvedl dnes v tiskové zprávě vedoucí marketingu Středočeské centrály cestovního ruchu Jakub Kulhánek.

Reklama

Doporučované