Hlavní obsah

Muzeum v Jílovém u Prahy letos zaznamenalo větší zájem o vzdělávací programy

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Regionální muzeum v Jílovém u Prahy letos zaznamenalo větší zájem o vzdělávací programy. Počet školních výprav a návštěv z příměstských táborů se proti minulosti zhruba ztrojnásobil.

Článek

Příznivě muzeum hodnotí i nynější letní sezonu, v červenci byl tahákem hlavně festival Jurkovič Open Air, připomínající bluesmana a výrobce kytar Petera Jurkoviče. Na dotaz ČTK to uvedla Dana Chmelíková z muzea.

„Letos pozorujeme enormní nárůst zájmu, asi tak o 200 procent, školních skupin a příměstských táborů o vzdělávací programy v muzeu,“ uvedla Chmelíková.

Od začátku roku podle ní navštívilo muzeum v rámci těchto programů asi 1200 žáků. Do toho ale nejsou započítány běžné návštěvy škol a rodin s dětmi, které rovněž projevují o výstavy a akce v muzeu větší zájem než dříve. „Pro srovnání - loňský rok jsme hodnotili co do zájmu o vzdělávací programy škol jako nejúspěšnější a počet žáků nepřesáhl za celý rok 900,“ dodala Chmelíková.

Příznivě se podle ní vyvíjí také letní sezona, velký zájem byl hlavně o akci Jurkovič Open Air, která se konala 16. července v parku a areálu muzea. Celkem na festival dorazilo 1600 lidí. Na nádvoří muzea bylo rekordních 600 posluchačů, víc už se jich tam podle Chmelíkové nevešlo.

V srpnu muzeum chystá divadelní představení a koncerty, na nichž očekává také stovky návštěvníků. Například 18. srpna se na nádvoří uskuteční koncert zpěváka Karla Kahovce, který vystoupí mimořádně s Viktorem Sodomou.

Jílovské muzeum vzniklo díky sběratelské vášni Leopolda Čiháka (1832 až 1915), který sbíral vše, o čem byl přesvědčen, že má vypovídající hodnotu. Profesí obchodník sbírku daroval městu, které v roce 1891 otevřelo muzeum. Nyní je tato instituce příspěvkovou organizací Středočeského kraje.

Reklama

Související témata:

Doporučované