Hlavní obsah

Obce, z nichž chodí děti do ZŠ v Kolíně, zaplatí za každého nového žáka 10 000 korun

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Obce, ze kterých chodí děti do kolínských základních škol, budou nově přispívat za každé dítě, které v září zahájí školní docházku, částkou 10 000 korun ročně.

Článek

Dohody o vytvoření společného školského obvodu doposud finanční příspěvek nezahrnovaly. Město je zavádí kvůli snižujícím se kapacitám škol. Zatím je mělo uzavřené s deseti obcemi, nyní se počet zvyšuje o čtyři. Základní školy v Kolíně navštěvuje přes 1050 dětí z okolních obcí. Výpovědi původních dohod a nové dohody dnes schválili kolínští zastupitelé.

„Město je a bude zatíženo zvýšenými náklady souvisejícími s poskytováním základního vzdělávání i pro děti z jiných obcí a na takovou situaci musí město reagovat,“ uvádí se v návrhu usnesení. Příspěvek má částečně kompenzovat náklady, které souvisí s obnovou a údržbou škol, případně navyšování kapacit. „Uzavření nové dohody představuje kompromisní a vstřícné řešení pro dotčenou obec, která využívá pro vzdělání jejích dětí základní školy města,“ stojí v usnesení. Dohody před dnešním schvalováním kolínskými zastupiteli prošly schválením zastupitelstvy daných obcí.

Mezi obcemi, které mají dohodu poprvé, je například Grunta, kde žije zhruba 85 lidí. Obec ležící šest kilometrů od Kolína vlastní školu nemá, do kolínských dojíždí podle starosty Aleše Šibravy (SNK Grunta) kolem deseti až 12 dětí. „Jsme malá obec, školu nemáme a tohle je jediná možnost. Dohodu jsme ale zatím neměli, i když děti do Kolína dojíždí. Letos v září nastoupí jeden prvňák, už je přijatý, za toho musíme zaplatit,“ řekl ČTK Šibrava. Částka za jednoho žáka je podle něj pro rozpočet obce zatím únosná. „Pro obce, kde jich bude víc, to ale zátěž bude, to řešení mělo přijít seshora,“ doplnil.

Starosta Kolína Michael Kašpar (Změna pro Kolín) už dříve řekl, že kapacity kolínských základních škol jsou na hraně. V některých obcích podle něj kvůli masivní bytové výstavbě přibývá lidí a obce spoléhají na to, že míst ve školách bude stále dost. V Kolíně žije přes 32 000 lidí, osm základních škol tam navštěvuje přes 5000 dětí.

Reklama

Doporučované