Hlavní obsah

Poděbrady v létě osadí solárními panely sportovní halu, příští rok zimní stadion

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Poděbradech v létě instalují na střechu městské sportovní haly první fotovoltaickou elektrárnu o výkonu necelých 20 kW.

Článek

Město se připravuje na další nárůst cen energií a hledá cesty, jak snížit náklady na provoz haly, ve které se využívá plyn. Fotovoltaiku s větším výkonem plánuje pořídit v roce 2023 také na střechu zimního stadionu. Panely a jejich instalace na sportovní halu město vyjdou zhruba na 580.000 korun, řekl ČTK starosta Jaroslav Červinka (STAN).

„Chceme jít také nějakou cestou soběstačnosti, tohle je první krok,“ řekl Červinka. Fotovoltaika s výkonem 19,7 kW přibude na střeše haly v červenci nebo srpnu. „Pro výkon do 20 kW není třeba žádné zvláštní povolení, to jste schopni spotřebovat v domácnosti,“ doplnil Červinka.

Solární panely na zimní stadion by měly mít výkon zhruba dvacetkrát větší. „Tam je to ale administrativně náročnější, bude to delší proces, zařízení s výkonem kolem 400 kW už například musí odsouhlasit přenosová síť,“ řekl Červinka. Návrh na osazení panelů na zimní stadion počítá s jedenáctimilionovou investicí, město by ji chtělo provést příští rok.

Podle místostarosty Miroslava Holase (Naše Poděbrady) je aktuální návratnost fotovoltaických zařízení čtyři až pět let, před dvěma lety to bylo 15. „To se zase může radikálně změnit, pracujeme s mnoha neznámými,“ doplnil. Zmenšovat závislost na dodávkách plynu je ale podle něj nezbytné.

Městskou sportovní halu v Poděbradech využívají školy i sportovní oddíly, slouží pro většinu halových sportů, zejména basketbal. Její součástí je i sauna, společenská místnost, rozcvičovna, zázemí pro diváky a kanceláře. V letech 2018 až 2020 prošla hala rozsáhlou rekonstrukcí za několik desítek milionů korun.

Reklama

Doporučované