Hlavní obsah

Příbram chystá výměnu svítidel veřejného osvětlení za úspornější

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Příbram chystá výměnu svítidel veřejného osvětlení za úspornější s LED technologií, aby ušetřila na energiích. V příštím roce vymění téměř 1300 svítidel, kompletní přechod na LED technologii v celém městě je možný do pěti let.

Článek

Radnice počítá i s vypnutím či omezením nočního osvětlení památek, vánoční výzdobu naopak ponechá rozsvícenou, informovala dnes ČTK mluvčí radnice Eva Švehlová.

V Příbrami a jejích osadách je zhruba 4600 lamp veřejného osvětlení. Z toho je si 500 je už osazeno LED svítidly. Město chce jejich počet zvýšit. Na jaře dá vyměnit 830 svítidel a ve druhém pololetí dalších 450. V tomto trendu bude pokračovat i v dalších letech a zároveň plánuje modernizaci a výměnu rozvaděčů osvětlení.

„Přechodem na LED technologie dosáhne město významné úspory, která se pohybuje v rozsahu 60 až 80 procent v závislosti na typu, stáří a hustotě stávajícího osvětlení,“ uvedl starosta Jan Konvalinka (za ANO).

Radnice chystá také další úsporná opatření. Počítá s vypnutím či omezením nočního osvětlení památek, jako jsou Svatá Hora či kostel svatého Jakuba Staršího na náměstí T. G. Masaryka. Vypne také nápis autobusové nádraží na stěně dopravního terminálu, polovinu světel na chodníku do Žežic a bude hledat další oblasti mimo zástavbu, kde bude možné noční osvětlení omezit.

Naopak vánoční osvětlení město podle Konvalinky omezovat nebude, protože jde většinou o LED žárovky se zanedbatelným příkonem.

Reklama

Doporučované