Hlavní obsah

Středočeský kraj si dá zpracovat studii k rozvoji veřejné dopravy v okolí Prahy

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Středočeský kraj si dá zpracovat studii k rozvoji veřejné dopravy v okolí Prahy. Pomůže stanovit a územně chránit potenciální koridory, které bude v budoucnu nutné využít s ohledem na rostoucí zájem cestujících.

Článek

Součástí má být i prognóza zohledňují předpokládaný rozvoj území či dopravní sítě. Náklady jsou přes 6,5 milionu korun, s vyhotovením studie dnes souhlasili krajští radní, informoval ČTK mluvčí hejtmanství David Šíma.

„Území pražské metropolitní oblasti je mnoho let rapidně urbanizováno. Je zde intenzivní tlak na rozvoj jak v oblasti rezidenční zástavby, tak v oblasti administrativy, výroby a logistiky. To na jedné straně vytváří zvýšené nároky na dopravní infrastrukturu, na druhou stranu jsou však bohužel vyčerpávány možnosti vložení nových dopravních koridorů pro veškeré druhy dopravy do území,“ uvedl hejtmančin náměstek pro veřejnou dopravu Petr Borecký (STAN).

Společně se studií bude doplněno ekonomické hodnocení staveb tramvajových tratí. Týká se to zejména možného budoucího prodloužení tramvajové trati Kobylisy – Zdiby, která by se měla začít stavět po roce 2025. Pozornost tak bude věnována propojení terminálu Sedlec – Odolena Voda včetně ekonomického hodnocení varianty pro nekolejovou dopravu a prodloužení terminálu Sedlec – Líbeznice - Měšice. Vedení tratě je podle kraje nutné řešit už nyní, aby s ním obce počítaly ve svých územních plánech.

Reklama

Doporučované