Hlavní obsah

V benešovské nemocnici začne na jaře stavba centrálního příjmu

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Centrální příjem v benešovské nemocnici dosud chybí, stavba začne na jaře. Projekt počítá také s dostavbou chirurgického pavilonu a propojením pavilonů interny a chirurgie. Práce potrvají rok a půl a vyžádají si 587 milionů korun.

Článek

Na někdejším parkovišti pod pavilonem chirurgie se nyní pracuje na úpravách terénu a překládkách inženýrských sítí. Přípravné práce však začaly už loni. „Již na podzim jsme měli podepsanou smlouvu o dílo a prováděly se sondy, například se zjišťovalo, kudy vede kanalizace, dělaly se také přípravy na geologický průzkum,“ uvedl technický ředitel nemocnice Jan Kolbaba. Dodal, že pacienti i zaměstnanci budou muset během stavby počítat s omezeními. Využívat se bude hlavně spodní brána z Máchovy ulice, aby byl co nejmenší provoz přes areál nemocnice.

Dosavadní pavilony mají být propojeny díky nové budově a krčku, jímž se bude procházet. Personál tak pacienty nebude muset převážet po chodníku. V nové budově má být centrální recepce a kartotéka či lékařská knihovna se seminárními místnostmi. Zároveň se počítá s rozsáhlou přístavbou k pavilonu chirurgie.

„Všechny chirurgické obory, kterých se stavba přímo dotkne, si nepředstavitelně polepší. Zlepšení bude viditelné nejen po stránce technologického vybavení budovy, ale v neposlední řadě i prostorové a logisticko-provozní uspořádání bude šetřit zbytečné kroky a energii našich zaměstnanců,“ uvedl ředitel Roman Mrva.

Kraj chce stavbu platit z úvěru od Evropské investiční banky.

Benešovská nemocnice má spádovou oblast se 120 tisíci obyvateli, v turistické sezoně je to až čtvrt milionu lidí. Poskytuje péči pacientům z Benešovska, z Votic, Vlašimi, Sedlčan, Sázavy a jejich okolí a z okresů Praha-východ, Praha-západ a Tábor.

Reklama

Související témata:

Doporučované