Hlavní obsah

V Pečkách chtějí příští rok postavit modulární dům s šesti sociálními byty

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Pečkách na Kolínsku má příští rok vzniknout modulární stavba s šesti byty pro 24 lidí. Budou sloužit jako sociální bydlení pro běžence z Ukrajiny, kteří v Pečkách žijí na faře a v provizorním bydlení, a pro sociálně slabé.

Článek

Na náklady mezi osmi až 9,4 miliony korun přispěje z 80 procent organizace Člověk v tísni, zbytek uhradí město. Vypsalo soutěž na projekt a stavební firmu.

„Aktuálně je cílem co nejrychleji vytvořit důstojný domov občanům Česka i Ukrajiny. Budeme proto rádi, pokud se našeho výběrové řízení s prvky architektonické soutěže zúčastní co nejvíce dodavatelů,“ uvedla starostka města Alena Švejnohová. Pilotní projekt by podle ní mohl odstartovat podobné stavby v dalších obcích. V Pečkách plánují pro modulární domy pozemky nedaleko nově vznikající zástavby. „Stavba by měla jít velmi rychle, doufáme, že lidé by mohli bydlet už na přelomu jara a léta příštího roku,“ doplnila Švejnohová.

V bytech s různou velikostí pro dvou- až šestičlenné rodiny by měly nejprve bydlet z 80 procent lidé z Ukrajiny, zbytek využije město pro místní v sociální nouzi. „Po třech letech by už mělo být bydlení pouze pro místní. Počet lidí, pro které je bydlení nedostupné, se zvyšuje,“ doplnila starostka.

Podmínky pro zájemce o soutěž jsou na webu Domov pro každého. Podle orientačního harmonogramu bude termín pro podání předběžných nabídek 12. října.

V Pečkách žije přes 4800 lidí, podle údajů ministerstva vnitra se v nich od začátku války zaregistrovalo k pobytu přes 150 běženců z Ukrajiny. Do základní školy by v září mělo podle starostky nastoupit několik desítek ukrajinských dětí. Uprchlíci aktuálně žijí například na evangelické faře nebo v kulturní místnosti pečovatelského domu. Město předpokládá, že díky novým bytům by se prostory mohly uvolnit pro původní účely.

Reklama

Doporučované