Hlavní obsah

Vesnicí roku ve Středočeském kraji je Kostelní Lhota na Nymbursku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Středočeskou Vesnicí roku 2022 je obec Kostelní Lhota na Nymbursku. Do 26. ročníku soutěže se přihlásilo 175 obcí z ČR, ze středních Čech 11.

Článek

Soutěž se konala po dvouleté přestávce způsobené covidovou pandemií. Středočeský kraj o tom informoval na webu.

„Neměli jsme vůbec žádné indicie, že vyhrajeme, bylo to velké překvapení,“ řekl k ocenění starosta Tomáš Drobný (Za rozvoj Kostelní Lhoty). Podle něj je to ocenění všem místním, kteří se zapojují do společných aktivit. „Komise určitě viděla, že lidem se tady dobře žije,“ doplnil. Obec získala do vlastnictví kostel Nanebevzetí Panny Marie, který se v posledních třech letech povedlo významně opravit. Za velký úspěch považuje Drobný i opravené komunitní centrum s novou knihovnou.

Kostelní Lhota získala do vlastnictví další venkovské stavby v centru, aby zachovala venkovský ráz obce. Komise ocenila příkladnou péči o veřejná prostranství a bohatý sportovní, kulturní a společenský život. „Silnou stránkou obce je přístup ke strategickému plánování a všestrannému rozvoji obce,“ uvedl mluvčí hejtmanství David Šíma.

Obec, která má 875 obyvatel, se soutěže účastnila podruhé, v roce 2016 získala zelenou stuhu za péči o životní prostředí a následně uspěla i v celostátním kole a postoupila do evropského kola soutěže Evropská kvetoucí sídla 2017, kde získala stříbrnou medaili.

Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí letos získala za střední Čechy obec Čistá na Rakovnicku. Práci s mládeží ocenil kraj bílou stuhou v obci Pátek na Nymbursku. Cenu hejtmanky Středočeského kraje získal Spolek Zděná za společenskou odpovědnost v souvislosti se záchranou historické budovy bývalého zájezdního hostince z 18. století v Zaječově na Berounsku.

Vítězové krajských kol postupují do celostátního kola, které se bude konat na přelomu srpna a září.

Reklama

Doporučované