Hlavní obsah

Výstava v kutnohorském muzeu stříbra představí počátky fotografie

Foto: Shutterstock.com/Kornev Andrii, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

České muzeum stříbra v Kutné Hoře připravilo výstavu věnovanou počátkům fotografie. Představí snímky, které se, často po citlivém zrestaurování, objeví na veřejnosti poprvé.

Článek

Expozice Když vyletí ptáček - nejstarší fotografické techniky ve sbírce Českého muzea stříbra se otevře 27. října v Hrádku a potrvá do 27. listopadu. Fotografie jsou citlivé na světlo, tak je expozice časově omezená na jeden měsíc, informovala dnes ČTK za muzeum Jana Bryndová.

Výstava je podle ředitelky muzea Lenky Mazačové příležitostí zhlédnout snímky pořízené historickými fotografickými technikami. Nositelem obrazu je kov, sklo nebo plátno. Expozice návštěvníky provede pozoruhodným vývojem fotografie - od drahých, zdobně pojatých pouzder daguerrotypií a ambrotypií připomínajících ještě zarámované malířské portréty, až po levné papírové pasparty. Ty vznikaly třeba na poutích nebo díky kočovnému fotografovi.

„Je zajímavé znovu se podívat do tváře lidem, kteří žili v polovině 19. století. Kvalita zobrazení je přitom perfektní a umožňuje rozeznat na obličeji či oblečení nejjemnější detaily,“ uvedla Mazačová.

Návštěvníci se dozvědí i zajímavosti o portrétovaných, které se podařilo identifikovat. „Na jedné daguerrotypii pořízené kolem roku 1850 je kazatel Josef Štěpánek, který působil v Drážďanech. Jedna z ambrotypií zase zachytila budoucího inženýra bosenských drah Kvirina Štolbu za studentských let. Vznikla v roce 1862 v Chrudimi, kde tento student kutnohorské reálky trávil prázdniny,“ dodala Mazačová.

Kurátorka výstavy Eva Altová připomněla, že lidé se nechávali fotografovat pro vzpomínku, aby zachytili svoji podobu pro sebe i své potomky. Fotoportrét býval módní záležitostí a fotografie mohla být i vhodným dárkem. Pořizování snímků bylo někdy i dost nákladné a jejich výroba náročná na čas. „To lze tvrdit o daguerrotypiích, kdy se člověk před aparátem nesměl hýbat, s nadsázkou řečeno: ani mrknout. K tomuto účelu se používaly různé držáky na ruce a na hlavu,“ dodala kurátorka.

České muzeum stříbra vzniklo na základech archeologického sboru Vocel, který si v roce 1877 vytyčil za své poslání sbírat, chránit a propagovat písemné a umělecké památky regionu. Soustředí se na dějiny Kutné Hory jako královského horního města, na středověké důlní a mincovní památky, geologii kutnohorské oblasti a numismatiku. Se svými sbírkovými předměty patří mezi nejbohatší muzea v zemi. Exponáty speciálního fondu báňské techniky patří k nejstarším v Evropě. České muzeum stříbra má expozice v Hrádku, Kamenném domě a Tylově památníku.

Reklama

Doporučované