Hlavní obsah

Před továrnou Nexen Tire u Žatce demonstrovaly za vyšší platy desítky lidí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Před továrnou Nexen Tire Europe u Žatce na Lounsku dnes demonstrovaly za vyšší platy desítky lidí z řad odborářů a zaměstnanců.

Článek

Odboráři už dřív vyhlásili stávkovou pohotovost kvůli postoji korejských vlastníků továrny ke kolektivnímu vyjednávání. „Mezi požadavky patří mimo jiné zvýšení mezd o 8,3 procenta,“ řekl předseda odborové organizace Kovo Nexen Tire Pavel Rohel, který pracuje v továrně jako elektrikář na vysokém napětí.

„Další z návrhů je šest procent v dalších letech po dobu platnosti kolektivní smlouvy. Další z důležitých bodů je zablokování mzdového předpisu a benefitů, které jsou platné směrem dolů, to znamená, že je zaměstnavatel může navyšovat, ne krátit,“ doplnil Rohel. Kolektivní smlouva zahrnuje třeba i zvýšení příplatků za noční a víkendy a směnný příplatek. Vedení podle odborů navíc slíbilo, že zaměstnanci dostanou pneumatiky zadarmo, zatím se tak nestalo.

Na parkovišti před továrnou, která zaměstnává asi 1100 lidí, se začali scházet lidé před 15:00. Za hřmotu trubek a řehtaček a s transparenty hlásajícími například ‚Konec korejských lží‘ nebo ‚Stávka bude!‘ se vydali na pochod ke vchodu do továrny. Rohel si od dnešního počinu slibuje, že se jihokorejské vedení zapojí do vyjednávání.

„Zaměstnavatel zásadně nejedná, vesměs nám oznamuje. Teď druhým rokem oficiálně navýšil mzdy. Sice ohlašuje, že navyšuje průměrně, ale my to definujeme jako ksichtovné,“ uvedl Rohel s tím, že velké části pracovníků se nezvýšily mzdy od roku 2018. Výbor ukončil jednání s firmou a předal řešení kolektivní smlouvy zprostředkovateli. Pokud zprostředkovatel neuspěje, počítá Rohel se stávkou na přelomu dubna a května.

Společnost Nexen Tire vyrábí pneumatiky pro osobní a lehká užitková auta. Firma s jihokorejským majitelem sídlí v Bítozevsi na Lounsku, v průmyslové zóně Triangle. Jde o největšího investora v této zóně na hranici Žatecka, Chomutovska a Mostecka. Továrna Nexen zde stojí od roku 2017. Společnost Nexen má další továrny v Jižní Koreji a v Číně.

Reklama

Související témata:

Doporučované