Hlavní obsah

Secesní kašna v Děčíně se po letech chátrání dočká obnovy

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Děčín vyhlásil soutěž na návrh sochařské výzdoby secesní městské kašny na Masarykově náměstí. Fontánu radnice v současné době opravuje. Soutěž má dvě kategorie - návrh replik a volnou tvorbu.

Článek

Návrhy lze předkládat do 30. ledna příštího roku, poté je posoudí odborná komise. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí radnice Luděk Stínil.

Specifická stavba z roku 1907, jejíž autor, významný vídeňský sochař Rudolf Emanuel Weyr, vycházel z místní pověsti o prameni v Loubské rokli, byla částečně zničena v roce 1941. Tehdy byly sochy roztaveny pro válečné potřeby, dosud se je nepodařilo obnovit.

„První kategorie soutěže je vyhlášena na bronzové repliky dle dochovaných fotografií, druhou kategorii pak tvoří volná sochařská figurální tvorba z libovolného materiálu, která se vztahuje k pověsti o Loubském prameni,“ doplnil mluvčí. Cílem soutěže je podle něj nalézt nejlepší výtvarné řešení sochařské výzdoby.

Přesné repliky soch dnes už není možné vytvořit, protože se nedochovaly dokumenty, podle kterých by je bylo možné vyhotovit. Právě to je důvodem vyhlášení soutěže. „Podmínkou památkářů a komise u volné tvorby je, aby sochy odpovídaly velikostně a proporčně, ale není určeno, z jakého materiálu by měly být,“ podotkl náměstek primátora Tomáš Brčák (ODS).

Kašna byla v havarijním stavu, práce na její opravě trvají už několik týdnů. Na opravu přispěl Ústecký kraj. V součtu úpravy vyjdou zhruba na šest milionů korun, další peníze radnice zaplatí za návrat soch.

Obnovu kašny požadovali místní už v roce 2018, kdy tento návrh předložili městu v rámci projektu Tvoříme Děčín. Na jeden podnět však bylo vyčleněno maximálně půl milionu korun, což neodpovídalo výši nákladů na rekonstrukci. O rok později nechalo město alespoň zpracovat restaurátorský záměr, 3D zaměření kašny a projekt pro statické zabezpečení.

Reklama

Doporučované