Hlavní obsah

Ústecký kraj veřejnosti představil plán na vznik transformačního centra v Ústí

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ústecký kraj veřejnosti představil plán na vznik transformačního centra v areálu bývalé střední školy. Na přestavbu několika objektů ve Staré ulici vyhlásí mezinárodní architektonickou soutěž.

Článek

Vybudování centra je jedním z 11 strategických projektů Ústeckého kraje v evropských Fondech spravedlivé transformace. Centrum bude poskytovat poradenské služby v energetice, informatice, architektuře, podpoře inovací a podnikání. „Služby budou zastřešeny v transformačním centru. Je to pro nás velká výzva, neboť se jedná o první architektonickou soutěž pořádanou krajem,“ uvedla krajská radní Iva Dvořáková (ODS). Podle ní je to příležitost ukázat, jak lze využít ve městech tzv. brownfieldy.

Centrum bude mít čtyři pilíře, a to datové služby, revitalizace území, nová energetika, inovace a podnikání. „Něco z těchto služeb už funguje, další se budou rozšiřovat,“ řekl Jan Wedlich z Inovačního centra Ústeckého kraje. Přínosem pro region má být podle něj třeba zpřístupnění mnoha dat prostřednictvím platformy Portabo, která již funguje, lepší nakládání s krajinou a se sídly, využití obnovitelných zdrojů energie.

Soutěž bude mít dvě kola. Vítěz by mohl být znám do roka. Příprava soutěže bude stát 8,7 milionu korun. Vyhlášena bude letos v létě. Cílem dnešního workshopu s odborníky a veřejností bylo podle Wedlicha dát dohromady vše, na co je třeba při vyhlášení soutěže myslet, zjistit, jaké připomínky a přání k fungování objektu mají odborníci i místní.

Do centra se přestěhuje Inovační centrum Ústeckého kraje (ICUK), které nyní sídlí v pronajatých prostorách. „Bude tam také jakési energetické centrum pro všechny příspěvkové organizace. Budou tu odborníci, na které se budou moci obracet obce při žádosti o pomoc s žádáním o dotace a podobně,“ uvedla Dvořáková. „Využít tam chceme všechny moderní dostupné technologie, které budou zároveň pro uživatele přínosné,“ uvedla radní.

Transformační centrum by mělo být po dvou letech od zahájení provozu ekonomicky soběstačné. Udržitelnost projektu je deset let. V areálu je také sportoviště, které bude využívat gymnázium na Severní Terase. Počítá se s vybudováním až 200 parkovacích míst, která by ve večerních hodinách a o víkendech mohli využívat obyvatelé z okolí.

Rekonstruovat celý areál chtěla už bývalá krajská koalice v čele s KSČM. Vznikl plán na kampus řemesel, jehož cílem byla podpora středního odborného školství. „Projekt byl prakticky připraven, ale chyběla mu podpora tehdejší opozice. Sice bychom ho prosadili, ale pouze o jeden hlas, a to jsem u takto velké akce nechtěl,“ řekl ČTK bývalý radní pro investice Ladislav Drlý (KSČM). V opozici tehdy bylo ANO a ODS, tedy strany, které jsou nyní ve vedení kraje společně s hnutím Spojenci pro kraj.

Reklama

Doporučované