Hlavní obsah

V Teplicích začaly stavební práce na tzv. Živém domě, kde bude komunitní centrum

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V teplické části Trnovany dnes začaly stavební práce na takzvaném Živém domě. Z ruiny bývalých jeslí vznikne komunitní centrum se zázemím pro děti, mládež, rodiny, kroužky, doučování a sociální pomoc.

Článek

První etapa vyjde zhruba na 85 milionů korun. Novinářům to dnes řekla ředitelka Salesiánského střediska v Teplicích Vendulka Drobná.

Čtvrtstoletí prázdná vila se zahradou, která je uprostřed bytové zástavby, sloužila jako jesle a později domov pro děti do tří let. Poté zůstala vila opuštěná a chátrala. Salesiáni objekt koupili před třemi lety za devět milionů korun. Hlavním investorem je Salesiánská provincie. Dalšími významnými dárci jsou město Teplice, na rekonstrukci přispělo pět milionů korun, biskupství v Litoměřicích, německá nadace Kirche in Not a individuální dárci.

„Salesiáni působí v Teplicích od roku 1990 a po celou dobu fungujeme v pronajatých prostorech. Toto je opravdu poprvé, kdy budeme mít dům, který vlastníme,“ uvedla ředitelka. Vlastní nemovitost podle ní zajistí středisku stabilitu. V první části se během jednoho roku opraví přízemí a první patro objektu. Navazovat bude oprava druhého podlaží a v budoucnu vznikne také sportovní areál v okolí vily. „Bude to záležet na financích, protože v současné době nám chybí ještě několik milionů k dokončení celého projektu,“ doplnila Drobná.

Tepličtí salesiáni mají ve městě tři pobočky. Původní sídlo zůstane, nachází se v Proseticích, což je stejně jako Trnovany lokalita, kterou sužují sociální problémy. Činnosti zbylých dvou poboček se přesunou do Živého domu. „Pro děti máme kroužky, tábory, akce. Nabízíme také preventivní programy pro základní školy a máme dvě sociální služby, sociálně-aktivizační službu pro rodiny s dětmi a nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, a také pracujeme i s veřejností. To všechno se sem přesune,“ řekla k plánům ředitelka.

Pro vedení města je Živý dům důležitý i s ohledem na místo, kde vzniká. „Je to určitě lokalita, ve které je taková pomoc potřebná,“ uvedl primátor Jiří Štábl (ANO). V Trnovanech žijí děti ze sociálně slabších rodin a podle primátora je nutné s nimi více pracovat. „Mají opravdu horší návyky jak při docházce do školy, tak vůbec obecně v chování. V tomto místě evidujeme i větší hluk a nepořádek,“ doplnil Štábl.

Stavbě dnes požehnal biskup Jan Baxant, který uvedl, že se ušlechtilému účelu věnuje nemnoho podobných staveb. „Existují různě ušlechtile založené stavby, ale tento teplický Živý dům je ojedinělý v tom, že je to ruina a z té ruiny se stane domov, kde bude opravdová láska. To znamená láska k Bohu a láska člověka k člověku, a to si myslím, že je ojedinělé na celém světě,“ uzavřel biskup.

Reklama

Doporučované