Hlavní obsah

Bystřice nad Pernštejnem chce stavět zázemí pro sportovce za 32 milionů. Žádá o dotaci

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Bystřice nad Pernštejnem chce letos začít stavět zázemí s kabinami u svých sportovišť. Město teď čeká na vyjádření Národní sportovní agentury, jestli na projekt za 32 milionů korun dostane dotaci.

Článek

Bystřická radnice má v tomto roce například také v plánu investovat deset milionů korun do oprav městských bytů. ČTK to řekl starosta Karel Pačiska (ČSSD). Doplnil, že soukromý investor se chystá v Bystřici nad Pernštejnem postavit domov se 102 lůžky pro seniory.

Na vybudování kabin se sociálním zázemím u městské sportovní zóny už radnice vybrala firmu, bez dotace ale podle starosty stavba nezačne. „Budeme čekat a budeme se snažit tu dotaci získat třeba i příští rok,“ řekl. Cílem je podle něj uvolnit spodní část hotelu, kde jsou teď kabiny fotbalistů.

„Potřebujeme trochu posunout ten hotel, který tady provozujeme. Dokud nevystěhujeme fotbalisty, tak s ním nemůžeme nic dělat,“ řekl Pačiska. Hotel při soustředěních využívají vedle fotbalových týmů třeba i šermíři nebo volejbalisté, podle starosty v něm chybí vybavení pro rehabilitaci. Sporthotel provozuje městská společnost Areál sportu a kultury, která se stará také o sportoviště v majetku města.

Osmitisícová Bystřice nad Pernštejnem má v letošním rozpočtu kapitálové výdaje za 100 milionů korun. Deset milionů vyčlenila na obnovu dvou desítek městských bytů. Městu patří celkem 1856 bytů. „Myslím, že jsme ojedinělé město v rámci republiky, které ten bytový fond neprodalo,“ uvedl Pačiska. Podotkl, že radnice díky tomu může skoro okamžitě nabídnout bydlení, když do Bystřice láká chybějící lékaře nebo když třeba potřebuje sehnat učitele, policistu nebo hasiče. Městské bytové domy jsou zateplené. „Máme vyměněná okna, dveře, výtahy. Teď už jdeme do bytů,“ řekl.

Město dá letos také peníze do rozšiřování optické sítě, plánuje například i další zvelebování parku miniatur, ve kterém postupně přibývají modely hradů a dalších důležitých staveb z povodí Svratky.

Výstavbu domova pro seniory v Bystřici nad Pernštejnem připravuje firma Alzheimer Home Group, jíž město prodalo pozemek pro tuto novostavbu. Firma už podle starosty žádá o stavební povolení.

Reklama

Doporučované