Hlavní obsah

Faráře Toufara od soboty připomíná v Arnolci bronzová busta

Foto: REPROFOTO - Římskokatolická fara, ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

Bronzová busta připomíná od soboty v Arnolci na Jihlavsku faráře Josefa Toufara umučeného komunistickými vyšetřovateli. Kněze, od jehož narození uplynulo 120 let, dnes mimo jiné uctili také slavnostní bohoslužbou.

Článek

Arnolec kvůli tomu v sobotu navštívilo několik stovek lidí. Toufar se v Arnolci narodil a vyrůstal. Podle publicisty Miloše Doležala Toufarova osobnost vyniká v mnoha rozměrech. „Na svou dobu byl jako kněz velmi otevřený. Nerozlišoval mez věřícími a nevěřícími. Ve farnosti se seznámil se všemi lidmi a říkal, že každý člověk je pro něj důležitý a zajímavý. A to nebylo v katolické církvi ve 30., 40. a 50. letech vůbec běžné,“ uvedl Doležal.

Dodal, že Toufar také velmi uznával vzdělání a vnímal ho jako důležitou součást života. „Proto dbal na to, aby jeho farníci a přátelé byli vzdělaní lidé a aby uznávali hodnoty jako demokracie a svoboda,“ řekl Doležal.

Toufar se narodil 14. července 1902. Z fary v Číhošti na Havlíčkobrodsku, kde naposled sloužil, ho kvůli takzvanému číhošťskému zázraku odvlekla komunistická Státní bezpečnost. Po brutálních výsleších zemřel 25. února 1950. Číhošťský zázrak, při kterém se v prosinci 1949 podle svědků hýbal křížek na oltáři v kostele, nebyl nikdy zcela objasněn.

Dnes odhalenou bustu vytvořil sochař Stanislav Müller. Náklady hradila obec, která kvůli tomu vytvořila sbírku a shromáždila v ní 240.000 korun. „Socha se připravovala 11 let. Od nápadu, přes materiál, umístění, výraz ve tváři a podobně. Nejedná se pouze o portrét. Snažil jsem se o zachycení několik symbolů odkazujících na to, jak hluboce věřící člověk to byl či jak byl spjat s krajem a rodnou obcí. Pro mě osobně to byla velká čest na soše pracovat a zároveň chci poděkovat obci Arnolec za důvěru a speciálně panu starostovi za jeho osobní zápal pro tuto věc,“ řekl Müller. Dodal, že Toufarův odkaz je v současnosti vysoce aktuální. Ať už se jedná o lidský, duchovní či politický rozměr. „Vznik tohoto díla v tuto dobu je věru potřeba,“ řekl sochař.

Na Toufara při příležitosti 120 let od jeho narození vzpomínají lidé ve farářově rodném Arnolci, ale i v blízké Polné a ve Zhoři. Dvoudenní program s bohoslužbami, přednáškami, koncertem a putováním krajinou začal v pátek v polenském kostele Nanebevzetí Panny Marie

Reklama

Související témata:

Doporučované