Hlavní obsah

Festival Trampský širák u Štoků bude letos poprvé čtyřdenní

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Letošní ročník festivalu Trampský širák bude čtyřdenní. Začne koncertem Věry Martinové v Hanesově mlýně u Štoků na Havlíčkobrodsku 31. srpna. Festival býval dřív jen v pátek a sobotu.

Článek

Podle organizátora Pavla Solara je prodloužení novinkou, stejně jako netradiční ubytování pro návštěvníky. Festival se letos koná podevatenácté.

Trampský širák se koná pravidelně první zářijový víkend. Prodloužení podle Solara souvisí s větším zájmem účinkujících. „Každý rok přijde třeba kolem 500 nabídek od kapel, které tam chtějí hrát. Samozřejmě napěchovat do dvou dnů 500 kapel nelze, takže je to vždycky složité vybrat, které tam budou hrát. Ode mě je to (prodloužení festivalu) takový pokus, uděláme takové předkoncerty, uvidíme, jestli se to lidem bude líbit,“ řekl Solar.

Nocovat budou moci návštěvníci nově skryti před deštěm, přesto pod hvězdnou oblohou. „Postavili jsme nové zážitkové ubytování pro diváky, jsou to takové chaloupky postavené na muřích nožkách v osmimetrové výšce se skleněnou střechou, aby ten, který se tam ubytuje, mohl koukat na nebe, čili říkáme, že je pod širákem a přitom není pod širákem,“ řekl Solar. Jsou vyvýšené, aby pod nimi mohly stát stany.

Festival začne ve středu 31. srpna samostatným koncertem Věry Martinové, následující den se představí The Beatles revival a Johnny Cash revival. V dalších dnech vystoupí i skupiny Hop Trop, Poutníci, Fešáci nebo Druhá tráva. Zahraje také Ivo Jahelka, Roman Horký nebo Pavel Dobeš. „Máme tam samozřejmě i kapely, které ještě nejsou tak známé. Myslím si ale, že jsou na velmi profesionální úrovni,“ řekl Solar.

Návštěvnost festivalu podle Solara ovlivňuje především počasí, nejvíc přišlo 10.000 diváků, loni jich byly 2000, což souviselo s pandemií covidu-19.

Reklama

Související témata:

Doporučované