Hlavní obsah

Ledovou stěnu na skále ve Víru se tuto zimu zprovoznit nepovedlo, málo mrzlo

Ilustrační foto.

Reklama

Čerpadlo bylo v provozu jen jednu noc, když teplota spadla asi sedm stupňů pod nulu, druhý den se ale zase oteplilo. S vytvořením umělého ledopádu pro lezce už tamní spolek nepočítá, protože meteorologové neslibují větší mrazy.

Článek

Ledovou stěnu na skále ve Víru na Žďársku se v této zimě zatím vytvořit nepovedlo, protože málo mrzlo. „Nějaké mrazivé dny byly, ale vždycky byly proložené teplem,“ uvedl Slávek Matuška ze spolku k průběhu zimy. Pro vytvoření dostatečné vrstvy ledu na skále by podle něj muselo dost mrznout aspoň pět dní v řadě. Jestli se už nic nezmění, bude to podle něj podruhé za 13 let, kdy se ledovou stěnu nepovedlo zprovoznit. Poprvé počasí lezcům v ledu nepřálo v jedenácté sezoně. Matuška přesto počítá s tím, že tradice ledové stěny ve Víru bude pokračovat.

Přípravné práce na tuto sezonu udělali členové spolku koncem minulého roku. Do nebezpečných míst na skále také dávali pletivo, které mělo bránit odpadávání velkých kusů ledu při tání. Asi před dvěma týdny čerpadlo hnalo vodu na skálu celou noc, výsledek prvního ledování byl podle Matušky docela slušný. „Ovšem na druhý den se zatáhlo, teplota stoupla, do toho se ještě spustil déšť. Co se udělalo, to zase rychle opadalo,“ uvedl. Při mrazech v březnu už podle něj spolek led minulé roky nedělal, protože se dalo čekat rychlé jarní tání.

Umělý ledopád je na skále u Svratky většinou do 40 metrů výšky, lezecké trasy pro běžné výstupy bývají do 20 až 25 metrů. Stěnu připravuje spolek Ledová stěna Vír. Minulé roky se tam také lezci v ledu závodili. Vloni byl závod Vírský cepín zrušený, organizátory odradila složitá jednání o podmínkách pořádání akce při tehdejších protiepidemických opatřeních.

Od dubna do konce října jsou na skalách ve Víru otevřené tři zajištěné cesty, takzvané via ferraty. První vznikly před sedmi lety. Spolek tam připravuje ještě jednu stezku.

Reklama

Doporučované