Hlavní obsah

Moravské Budějovice připravují cyklostezku asi za 25 milionů korun

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Moravské Budějovice na Třebíčsku připravují stavbu první etapy nové cyklostezky. Asi kilometrový úsek povede nedaleko centra a zpřístupní dosud neprostupné části města.

Článek

Odhadované náklady jsou 25 milionů korun. Pokud město nezíská dotaci, stavbu odloží. Část potřebných pozemků bude muset město koupit od TJ Sokol Moravské Budějovice. ČTK to řekl místostarosta asi sedmitisícového města Jan Švaříček (nestraník).

Cyklostezka povede od koupaliště po Šustovu ulici. „Původní záměr byl naprojektovat cyklostezku, která by pokračovala podél řeky (Rokytky) dál, ale byl by to tak velký projekt, že by měl pak menší šanci vzejít v život, protože by to bylo mnohem dražší,“ řekl Švaříček.

Vybudování centrálního úseku bude mít podle něho největší přínos. „Protože celá dosud nepřístupná část se otevře veřejnosti,“ řekl Švaříček.

Cyklostezku chce město s ročním rozpočtem asi 233 milionů korun financovat z dotací. Pokud záměr podpoří Integrovaný regionální operační program, mohla by stavba příští rok začít.

Bez dotací zatím město cyklostezku budovat nebude, v případě neúspěchu bude hledat další dotační možnosti. „Samozřejmě pokud se nám dlouhé roky nebude dařit uspět v dotacích, tak by asi bylo na stole zafinancovat to z vlastního, protože za mě je to opravdu klíčový projekt, který městu hodně pomůže,“ řekl Švaříček.

Část trasy vede po pozemcích TJ Sokol Moravské Budějovice. Pokud odkup schválí sokolská župa a ústředí, město je získá za 550 tisíc korun. Další úsek nechala radnice přeprojektovat, aby se vyhnula dalším soukromým pozemkům. Na úkor cesty se tak zmenší plocha u koupaliště, jeho plot se bude muset o několik metrů posunout. „Ale budeme na vlastním (pozemku) a bude to bez problémů,“ dodal Švaříček.

Reklama

Doporučované