Hlavní obsah

Muzeum ve Velkém Meziříčí připravilo výstavu ke 130 letům své existence

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Muzeum Velké Meziříčí výstavou přiblíží historii muzea, které je umístěné ve velkomeziříčském zámku rodiny Podstatzky-Lichtenštejn, osobnosti, kterým město vděčí za vznik a rozvoj muzea, a vybranými exponáty také sbírkový fond.

Článek

Vernisáž výstavy bude 23. listopadu. ČTK to řekla ředitelka muzea Irena Tronečková.

Muzeum bylo založeno v roce 1893. Jeho zakladatelem byl Antonín Večeř (1853–1941). „Stal se takovým ‚soustředitelem‘ sbírek na krajinskou výstavu v roce 1893, poté soustřeďoval i sbírky, národopis, nábytek na výstavu v Praze, která proběhla v roce 1895. A když se exponáty z té výstavy vrátily, tak se o ně postaral, zabalil je a uložil je na půdě hospodářské školy. Dá se říct, že tak vzniklo naše muzeum,“ řekla Tronečková.

Statut muzeu potvrdilo město až v roce 1917. Nikdy se nedočkalo vlastní budovy. Stěhovalo se z hospodářské školy do reálného gymnázia. V roce 1930 získalo prostory v budově radnice. Po roce 1948 se stěhovalo na zámek. „Bylo to opravdu rychlostěhování, protože pracovníci muzea to museli stihnout za tři dny,“ řekla Tronečková. Na radnici přitom mělo muzeum k dispozici už 11 místností. Zámek muzeum neopustilo ani po roce 1995, kdy dostali původní majitelé zámek zpět v restituci.

Muzeum se od počátku věnuje hlavně vlastivědné činnosti. Díky stavbě dálnice, která je od zámku na dohled, se nějakou dobu zabývalo také silničními stavbami. „V celých prostorách druhého patra zámku vznikla výstava o (dálnicích) D1 a D2, otevřená byla v listopadu 1980. Potom začala ta specializace zase ustupovat do pozadí a v roce 2006 jsme se opět vrátili ke svému původnímu názvu Muzeum Velké Meziříčí a opět se zaměřujeme více na region,“ řekla Tronečková.

Muzeum ve Velkém Meziříčí na Žďársku je příspěvkovou organizací města, letos hospodařilo s rozpočtem 5,8 milionu korun. Otevřené bývá obdobně jako jiné zámky od května do října, kdy si lidé mohou prohlédnout zámeckou expozici včetně ložnice císaře Františka Josefa I., který se ve Velkém Meziříčí ubytoval v roce 1909 v době konání císařských manévrů. Přístupné jsou v hlavní sezoně i expozice muzejní, ve kterých má významné místo kolekce kubistického nábytku. Navrhl ho architekt Pavel Janák pro velkomeziříčského rodáka Františka Závišku, profesora Univerzity Karlovy.

Přes zimu zůstává v provozu jen výstavní sál, ve kterém bude výstava k výročí muzea přístupná s vánoční přestávkou až do konce ledna příštího roku.

Muzeum letos navštívilo 10 400 lidí, asi o 15 procent více než loni. Dlouhodobým záměrem muzea, které je podle Tronečkové limitováno tím, že nesídlí ve vlastních prostorách, je opravit a pro potřeby muzea využít městskou sýpku. Zatím existuje studie opravy sýpky i scénář budoucích expozic, na kterém muzeum spolupracovalo s profesorem Michalem Stehlíkem.

Reklama

Doporučované