Hlavní obsah

Nemocnice Třebíč přechází na nový informační systém používaný i jinde v kraji

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Nemocnice Třebíč dnes přechází na nový nemocniční informační systém, přechod by se neměl pacientů nijak dotknout. Na systém postupně přejdou všechny krajské nemocnice, a to nejpozději do konce roku.

Článek

Nový systém umožňující lepší komunikaci zdravotnických zařízení i vyšší bezpečnost zdravotnické dokumentace postupně získávají všechny nemocnice, které zřizuje Kraj Vysočina. Několik let připravovaná zakázka kraj vyšla asi na 180 milionů korun, je podpořená z dotací. Všude má fungovat nejpozději do konce roku.

„Přechází se dnes odpoledne, pacienti a klienti by si toho nijak všimnout neměli, doufáme v to. Počítáme se vším, ale s tím, že už jsme několikátá nemocnice a už chyby byly vychytané jinde, doufáme, že to proběhne hladce,“ řekla mluvčí nemocnice Jitka Mácová.

Nejprve začal systém fungovat v Nemocnici Nové Město na Moravě, kde je v provozu od listopadu 2021. Nemocnice Jihlava má nový informační systém od konce loňského roku.

S přípravou na nový informační systém už začala Nemocnice Havlíčkův Brod. V provozu by měl být podle náměstkyně hejtmana Vysočiny Hany Hajnové (Piráti) v červnu. „A Nemocnice Pelhřimov zahajuje práce na úvodní analýze v dubnu a dokončeno by chtěli mít do konce roku,“ řekla Hajnová.

Kraj Vysočina uzavřel smlouvu na nové informační systémy do svých pěti nemocnic v roce 2020. Dodavatele hledal čtyři roky. Dvakrát musel zakázku kvůli odvolávání neúspěšných uchazečů zrušit. Nového dodavatele hledal kvůli zastaralosti původních systémů, které někde sloužily déle než 20 let.

Jednotný nemocniční informační systém má zrychlit a zefektivnit práci s informacemi o pacientech, má zlepšit vyhodnocování dat z jednotlivých nemocnic včetně tvorby nutných statistik jednotlivých oddělení. Podmínkou přechodu na nový systém bylo zachování plného provozu nemocnic bez zásadních výpadků.

Reklama

Doporučované