Hlavní obsah

Polnou projel průvod historických kočárků. Mohla by to být nová místní tradice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Polnou na Jihlavsku dnes projel průvod historických kočárků. Odpoledne se vydal z nádvoří zámku na Husovo náměstí. Podle pořadatelů, kterými jsou Bohumír a Jindřiška Jahodovi, by mohl být kočárkový průvod novou místní tradicí.

Článek

Sami jsou sběrateli kočárků a setkání s dalšími jim na Vysočině chybělo. Připravili ho ve spolupráci s městem.

„S manželkou jsme členy skupiny Nostalgie, která se zabývá sbíráním starých kočárků, retrokočárků. Sami vlastníme sbírku kočárků značky Liberta z let 1969 až 1973,“ řekl Jahoda. Ve sbírce za 1,5 roku její existence nashromáždili 31 kočárků, vedle Liberty i kočárky zahraničních značek. Jedním z nejstarších je secesní kočárek, který byl vyroben kolem roku 1890. Některé kočárky Jahoda renovuje, na jiných už musí pracovat odborník. Cílem ale není to, aby vypadaly jako nové. „To už by se ztratilo to, co historické kočárky mají mít,“ řekl Jahoda.

Podobná setkání se podle něho konají na mnoha místech po České republice, mimo jiné v Lednici či ve Valticích, v Brně, Poděbradech nebo Konstantinových Lázních. Na Vysočině bylo setkání v Polné první. Kvůli deštivému počasí se ho zúčastnilo méně sběratelů, než kolik se jich původně nahlásilo. V průvodu jelo asi 50 kočárků, někteří své sběratelské kousky raději vystavili v suchu v prostoru pivovaru. Původně přitom majitelé do průvodu přihlásili na 100 kočárků. „Od rána ale chodila jedna zpráva za druhou - nezlobte se, prší, nejedeme. Tomu člověk neporučí,“ řekl Jahoda.

Odradit počasím se nenechala Ilona Lonsmínová z Českých Budějovic. Také je sběratelkou kočárků, a navíc vlastní několik takzvaných reborn panenek, které jsou jen těžko rozeznatelné od skutečných miminek. Do Polné přivezla model Liberty z 80. let 20. století potažený koženkou. „Protože u nás od rána pršelo, vybrali jsme na cestu tenhle model se slídou, žádné gumové pláštěnky nepotřebujeme, vyrazíme takhle,“ řekla Lonsmínová.

Součástí dnešní akce byla i dobová módní přehlídka oblečení z let 1920 až 1960. Organizátoři připravili také program pro děti. „Aby děti měly svoji zábavu a maminky a babičky měly čas věnovat se kočárkům a povídání mezi sebou,“ řekl Jahoda.

Reklama

Doporučované