Hlavní obsah

První hospic Vysočiny staví kraj v Havlíčkově Brodě. Zaplatí ho s pomocí dotace

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

V Havlíčkově Brodě začali stavbaři budovat první lůžkový hospic na Vysočině. Novostavba se zelenou střechou a vyhlídkami do zeleně bude obsahovat 20 lůžek, dokončená bude v prvních měsících roku 2024.

Článek

Kraj za stavbu zaplatí 76,1 milionu korun bez daně, očekává na ni dotaci od ministerstva zdravotnictví. Další peníze bude stát vybavení. Před dnešním poklepáním základního kamene to ČTK řekl náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD). Vysočina je poslední kraj v Česku bez lůžkového hospice.

Kraj zatím podle náměstka kladl důraz na mobilní hospicovou péči, aby lidé mohli dožívat doma. „To jsme rozvíjeli v každém okrese a snažili jsme se, aby to fungovalo,“ řekl náměstek. Doplnil, že krajská strategie paliativní péče počítá také s jedním lůžkovým hospicem.

Zařízení s 18 lůžky pro dospělé v závěrečné fázi nevyléčitelného onemocnění a dvěma dětskými lůžky bude v lokalitě U Rybníčku poblíž nemocnice. Projekt kraj převzal od Spolku pro lůžkový hospic Mezi stromy, který se o stavbu „kamenného“ hospice na Vysočině zasazoval od roku 2015. Ke vzniku hospice vedle kraje, spolku a ministerstva přispělo také město, které na jeho stavbu darovalo pozemek. Od ministerstva může kraj na hospic dostat až 67 milionů korun.

„Určitě jsme rádi, že to, o co jsme tolik minulých let usilovali a na čem jsme pracovali, že se děje,“ řekla ČTK předsedkyně spolku Ludmila Novotná. Připomněla dárce, kteří pomohli s přípravou stavby. „Celá projektová dokumentace byla financovaná z darů občanů Vysočiny, to si myslím, že si taky zaslouží pozornost,“ řekla.

Paliativní péče se podle Novotné poslední roky podstatně zlepšila. Domácí hospicová péče podle ní funguje velice dobře obzvlášť na Vysočině, přesto je řada pacientů, o které nemůže rodina pečovat, uvedla podle vlastních zkušeností s touto péčí. „Jsou občas situace, kdy pro pacienty hledáme lůžkový hospic, a pak je posíláme do Chrudimi, do Brna nebo do Čerčan, a to je strašná škoda, protože ty rodiny to mají daleko,“ řekla.

Spolek pro lůžkový hospic Mezi stromy se nejdřív pokoušel sehnat místo pro hospic v Jihlavě, ale neuspěl. Pak mu pozemek slíbil Havlíčkův Brod. Protože ale spolek nedostal dotaci od ministerstva zdravotnictví, pozemek městu zase vrátil. Víc než půlhektarový pozemek pro hospic následně Havlíčkův Brod daroval kraji.

Reklama

Doporučované