Hlavní obsah

Třebíč začala schvalovat podoby předzahrádek podle nového manuálu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Manuál upravující v městské památkové zóně podobu předzahrádek restaurací a vzhled reklam, kterými na sebe upozorňují, schválilo město na podzim loňského roku. Chtělo tak kultivovat jejich podobu.

Článek

Třebíč schválila první předzahrádky restaurací v památkové zóně, které vzhledově odpovídají novému manuálu. Ten město schválilo na podzim a upravuje také vzhled reklamy. K vybudování předzahrádek potřebují provozovatelé souhlas městského architekta. Schválené předzahrádky jsou v Blahoslavově ulici a na Staré poště.

O schválení podoby nové předzahrádky už požádali další provozovatelé. „Bavil jsem se s městským architektem a kupodivu neměl s nikým žádný problém, že by někdo přišel s něčím, co je v rozporu s manuálem,“ řekl starosta Třebíče Pavel Pacal (Pro Třebíč). S architektem se mohou domlouvat na tom, jak sladit podobu předzahrádky s požadavky manuálu. „Je ochotný pomoci i s tvarováním, případně i s tím, že město vyhlásilo dotační titul právě na pořizování předzahrádek,“ řekl Pacal. Provozovatelé mohou dostat na novou předzahrádku až 15 tisíc korun a na reklamu až 10 tisíc korun. Jsou také osvobození od placení poplatku za užívání veřejného prostranství. Podle městské vyhlášky se v Třebíči platí za čtvereční metr podle místa a účelu užívání poplatek od čtyř do 100 korun.

„Obecně jsme velmi mile překvapeni, že s manuálem nemá nikdo žádný zásadní problém,“ řekl Pacal. Předzahrádky mají být podle manuálu dostupného na webu města bez pevného ohrazení a střešní konstrukce včetně plných bočních stěn. Nepřípustné jsou výrazné barvy textilních potahů a stínících prvků nebo plastový nábytek, jen výjimečně se budou povolovat předzahrádky s pódiem či podestou.

Městská rada dnes také upravila mapu, podle které bude možné využívat veřejné prostranství na opravovaném Karlově náměstí. Předzahrádky se na něj vrátí po skončení prací v září letošního roku. Nově budou mít restauratéři možnost pronajímat si prostor pro předzahrádky i v centrální části náměstí, doposud to bylo jen po jeho obvodu na pozemcích přiléhajících k provozovnám. V centru náměstí budou moci nově být i takzvané foodtrucky, tedy vozidla s jídlem.

Reklama

Související témata:

Doporučované