Hlavní obsah

Třebíč zadala zakázku na sochu Masaryka, bude stát 800 tisíc korun

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Socha prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, kterou chce Třebíč instalovat v Tyršových sadech, bude stát 800.000 korun. Zakázku na sochu dnes městská rada zadala sochařce Tee Smetanové.

Článek

Socha by měla být odhalena v září v souvislosti s oslavou 100 let od vzniku Základní školy T. G. Masaryka v Třebíči.

Asi dvouhektarový park Tyršovy sady vznikl v roce roce 1903, pojmenovaný je po zakladateli Sokola Miroslavu Tyršovi. Umístěním bronzové Masarykovy sochy v mírně nadživotní velikosti vznikne v parku podle Pacala důstojné místo, kde si bude možné připomínat prezidentovi narozeniny 7. března, případně státní svátek 28. října. Na počest prezidenta, který se stal v roce 1918 čestným občanem Třebíče, byla ve městě už v roce 1930 postavena Masarykova vyhlídka, její umístění ale větší shromáždění neumožňuje.

„Tyršovy sady jsme vybrali nejenom proto, že se jedná o prvorepublikový park, ale také proto, že jsou vedle školy T. G. Masaryka, takže to do sebe hezky zapadá,“ řekl starosta města Pavel Pacal (Pro Třebíč).

Masarykovu vyhlídku postavil v roce 1930 třebíčský Okrašlovací spolek jako vzpomínku na 80. výročí Masarykova narození. Součástí krychlové funkcionalistické stavby byl i pamětní medailon, který byl odstraněn v době nacistické okupace a později po nástupu komunismu. Nový medailon byl na vyhlídku umístěn v roce 2012.

Reklama

Doporučované