Hlavní obsah

V Brtnici se připravuje bienále setkání kovářů odložené z roku 2021

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V Brtnici na Jihlavsku se chystá 12. ročník Brtnických kovadlin. Uskuteční se od 10. do 12. června.

Článek

Bienále jednoho z největších setkání kovářů v České republice organizátoři loni odložili kvůli pandemii covidu-19, naposledy se konalo v roce 2019. Zda se po letošním setkání vrátí k termínu v lichých letech, ještě není rozhodnuto. ČTK to za pořádající spolek Brtnické kovadliny dnes řekl jeho jednatel Pavel Rubeš.

„V roce 2021 jsme ho (setkání) zkoušeli udělat, ale restrikce vůči návštěvnosti a lidem byly tak velké, že bychom je asi znechutili, tak jsme to přeložili na rok 2022. Dál budeme určitě dělat bienále, ale ještě se jako spolek musíme rozhodnout, jestli se vrátíme k lichým ročníkům a budeme znovu za rok, nebo budeme v sudých ročnících,“ řekl Rubeš.

Zatím se podle něho přihlásily tři desítky kovářů, očekává, že se jich nakonec zúčastní více než 80. Počet zapojených uměleckých kovářů řadí akci v Brtnici hned za známé sympozium kovářství na hradě Helfštýně.

Přímo na Brtnických kovadlinách vznikají díla na stanovené téma, v minulosti to byly i rostlinné či zvířecí motivy. „Letos jsme navrhli téma zodiakové znamení dne narození kovajícího kováře a chceme z toho udělat zvěrokruhové hodiny,“ řekl Rubeš. Jednotlivá znamení mají mít podle zadání průměr asi 30 centimetrů, celé zvěrokruhové hodiny budou s průměrem 1,5 metru. Kdy se je podaří dokončit, záleží podle Rubeše na tom, zda se zapojí kováři narození rovnoměrně v průběhu celého roku, aby žádné znamení nechybělo.

Práci kovářů budou moci lidé o víkendu 11. a 12. června obdivovat v klášterní zahradě. Jejich přivezená díla instalovaná už 10. června si budou moci prohlédnou na výstavě v zahradě a také v kostele blahoslavené Juliány. „Nechceme z toho dělat pouť nebo hudební festival, chceme to co nejvíc směřovat na kováře, ale přece jenom nějaká malá zábava u toho musí být,“ řekl Rubeš. Proto bude součástí nedělního programu i koncert.

Akci s náklady více než 200 000 korun podporuje město i Kraj Vysočina. Před třemi lety, kdy svoji práci předvedlo asi 100 uměleckých kovářů, ji navštívilo 2000 lidí.

První větší ukázka práce uměleckých kovářů se konala v roce 2001 u příležitosti oslav povýšení Brtnice na město. Zpočátku se Brtnické kovadliny konaly pod hlavičkou Společnosti Josefa Hoffmanna. Spolek Brtnické kovadliny vznikl v roce 2005. V roce 2017 získal na Helfštýně Cenu Alfréda Habermanna za významný přínos v organizaci setkání uměleckých kovářů, propagaci černého řemesla a vytrvalou péči o tradiční hodnoty.

Reklama

Související témata:

Doporučované