Hlavní obsah

Šťastný podcast: Feťáci, ajťáci, vítači? Mýty vs. realita u Pirátů

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Šťastný podcast o Pirátech a ODS.

Reklama

Článek

Co se to děje u Pirátů a proč je Jan Zahradil jako Internet Explorer, to vám řekne Šťastný podcast ve složení Jindřich Šídlo, Konstantin Sulimenko, Tereza Povolná a Ondřej Lasák.

Piráti se rozhodli v hlasování na svém fóru vyloučit svou členku Janu Michailidu z širšího vedení strany. Michailidu se stala terčem kritiky po účasti na akci Dny antikapitalismu, jíž se veřejně pochlubila na sociálních sítích a následně se tamtéž pohádala s předsedou Ivanem Bartošem.

Důvod tak ostré reakce některých Pirátů na Michailidu je celkem zřejmý: snaží se zbavit nálepek, které si s sebou strana z minulosti a které jim pirátská potížistka nevybíravě připomíná. Jenže i s tímto výsledkem hlasování se lidé jako Andrej Babiš pořád nebudou zdráhat vykreslovat členy Pirátské strany jako „vítače“, neomarxisty nebo feťáky.

„Ano, Andrej Babiš se vždycky snaží jejich snahu o legalizaci marihuany obrátit proti nim a říká o nich, že jsou feťáci. A já k tomu chci říct stanovisko: každý, kdo žil v 90. letech – včetně ODS, i když snad s výjimkou věrného voliče ODS Andreje Babiše, musí být pro rozumnou legalizaci trávy. Protože všichni tehdy hulili, a v ODS dokonce povinně, aby to tehdy vydrželi s Václavem Klausem,“ konstatuje Jindřich Šídlo.

Podívejte se i na Šťastné pondělí o Pirátech

Faktem je, že se Piráti od roku 2009, kdy byli založeni, hodně změnili: jsou to teď vážní muži v oblecích, kteří se stali mainstreamem, a oslovují běžné středové liberální voliče. Jenže u Pirátů stále existuje i levicové křídlo, reprezentované třeba právě Janou Michailidu, které se na směřování původně protestně smýšlející strany dívá dost kriticky.

„Tím, že se Piráti začali prezentovat jako muži v oblecích, kterých se nemusíte bát, a zároveň začali lákat do strany lidi s podobným světonázorem, se začalo to levicové křídlo, které ve straně existovalo vždycky, trochu vytlačovat. To je na jednu stranu pochopitelné, na tu druhou je ovšem legitimní, když se levicovější Piráti občas ozvou, že se jim to směřování nelíbí,“ míní producent Šťastného pondělí Ondřej Lasák.

Ve druhé části Šťastného podcastu jsme se podívali na již několikátou twitterovou přestřelku dvou titánů ODS: Mirka Topolánka a Jana Zahradila.

„Jan Zahradil sdílel fotku plnou úsměvů s čínským velvyslancem a popiskem ‚Racionální a užitečná debata s čínským velvyslancem. Shodli jsme se na tom, že v našem společném zájmu s Čínou je najít novou rovnováhu sil v multipolárním světě, upřednostnit kohabitaci před konfrontací a deeskalovat napětí okolo Tchaj-wanu.‘ V komentářích si někteří lidé dělali srandu, že si nejsou jistí, který z nich je čínský velvyslanec,“ popisuje Tereza Povolná fotografii, na kterou na twitteru ostře zareagoval Mirek Topolánek s tím, že se za Jana Zahradila musí omluvit.

„Zahradil je jako Internet Explorer, pořád si nevšiml, že na ty naslibované miliardy investic už Čína dávno zapomněla, a dokonce několikrát úplně ponížila Miloše Zemana při jeho cestách do Pekingu – a Zahradil stejně nadšeně vyskočí na stůl a křičí: ‚My chceme dobré vztahy s Čínou!‘“ glosuje Šídlo.

Jaké další spory měl na twitteru Mirek Topolánek s Janem Zahradilem? A jak dopadla diskuze Petra Fialy s Andrejem Babišem? To všechno analyzujeme v aktuálním Šťastném podcastu, který si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku.

A pokud byste nás chtěli vidět naživo, můžeme se potkat 26. června na akci Šťastný maraton v pražském kině Bio Oko. Vstupenky na akci najdete zde.

Šťastný podcast

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zprávy.

Ještě ten den večer si můžete poslechnout i Šťastný podcast, ve kterém vás bereme do zákulisí výroby oblíbeného pořadu. V podcastové afterparty rozebíráme, co se do aktuálního dílu nevešlo, a servírujeme důkladnou analýzu politického bizáru na sociálních sítích.

Účinkují Jindřich Šídlo, scenárista Konstantin Sulimenko, producent Ondřej Lasák a docentka Instagramu Tereza Povolná.

Poslouchejte na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované