Hlavní obsah

V Černovicích na Pelhřimovsku musí lidé šetřit s vodou, aby nedošla v létě

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

V Černovicích na Pelhřimovsku nemohou lidé vodou z obecního vodovodu zalévat zahrady nebo napouštět bazény. Tento zákaz podle webu města platí od 20. května, vydaný byl preventivně, aby se pitnou vodou šetřilo.

Článek

Místní zdroje pitné vody nejsou naplněné tak, jak by bylo touto dobou potřeba, řekl dnes ČTK starosta Jan Brožek. V Černovicích žije přes 1700 lidí. Na tamní problémy s vodou upozornila Česká televize.

„Zatím se u nás neprojevuje, že by někomu voda netekla, ale vidíme na stavu podzemních zásob a na vydatnosti pramenišť, že se to přes zimu zase nedoplnilo tak, jak bychom potřebovali,“ řekl ČTK starosta. Po zkušenostech z minulých let předpokládá, že v létě může znovu nastat situace, kdy bude potřeba vodu do vodojemu dovážet. „V některých místních částech s tím bojujeme skutečně téměř každý rok. Je to spíše výjimka, když nějaké problémy s vodou nemáme,“ řekl.

Poslední zima nebyla podle Brožka moc vydatná na srážky, ubývání vody v místních prameništích je podle něj trend, s nímž se potýká řada obcí v Česku. Černovice mají víc zdrojů vody. „Já nejsem úplně fanda vrtat pořád nové a nové, protože ony za chvilku zaklesnou taky,“ řekl. Město se podle něj snaží zlepšit hospodaření s vodou více opatřeními, například u jednoho zdroje vody s vyšším obsahem dusičnanů osadilo úpravnu. Radnice také chce tyto vodní zdroje propojit do jedné soustavy, aby bylo možné vodu pomocí čerpadel přeposílat do míst, kde jí teče méně. K lepšímu stavu pramenišť by měly přispět rovněž úpravy okolní krajiny.

Potíže s vodou měl na Vysočině například také městys Sněžné na Žďársku. Zásobování by se teď podle starostky Renaty Dvořákové mělo zlepšit díky napojení dvou nových vrtů a efektivnější úpravě vody.

Větší vodárenské společnosti na Vysočině, které oslovila ČTK, zatím nemají požadavky od obcí na dovážení pitné vody. „Je pravda, že srážek bylo málo, zima skoro bez sněhu, jaro suché. Ale zatím problémy naštěstí žádné neregistrujeme,“ řekl Jaroslav Hedbávný, ředitel třebíčské divize Vodárenské akciové společnosti (VAS).

„Měsíční úhrny srážek jsou již od loňského září na Vysočině podprůměrné. Vodárenské nádrže, jako nejvýznamnější vodní zdroje na Vysočině, mají přesto dostatečnou zásobu pitné vody,“ uvedl radní kraje Pavel Hájek (Starostové a nezávislí). Mnoho menších obcí včetně Černovic ale není napojeno na skupinové vodovody a vodárenské nádrže. Spoléhat se musí na místní zdroje podzemní vody, které v suchu víc trpí. Pomoci by mohlo propojování vodárenských soustav.

Jednou z uvažovaných staveb chystané studie na propojování soustav Vysočiny a Jihomoravského kraje je podle Hájka propojení vodárenské nádrže Švihov na Želivce přes Černovice, Kamenici nad Lipou, Počátky a Žirovnici na Pelhřimovsku s vodárenskými soustavami na Jihlavsku.

Reklama

Doporučované