Hlavní obsah

V Třešti bude od úterý přístupná výstava zachycující vánoční zvyky v Evropě

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Muzeum Vysočiny Jihlava v pátek dokončilo ve své pobočce v Třešti na Jihlavsku instalaci výstavy Vánoce u sousedů, která představí vánoční zvyky v evropských zemích. Přístupná bude v Schumpeterově domě bez vernisáže od úterý.

Článek

Podle vedoucí pobočky Miliny Matulové je to po delší době poprvé, kdy je v Schumpeterově domě výstava s vánoční tematikou, vánoční atmosféru tam totiž zajišťuje stálá expozice betlémů. Výstava je naplánovaná do 2. února příštího roku.

„K zimní sezoně samozřejmě děláme výstavu vždycky, ale není to typicky vánoční výstava. Často jsou to výstavy obrazů nebo místních sběratelů,“ řekla Matulová.

Chystaná výstava připomene některé pro Česko neobvyklé zvyky. Představí Vánoce v Chorvatsku, Maďarsku, Velké Británii, Finsku, Švédsku a na Slovensku nebo v Řecku a v Itálii.

Návštěvníci se dozvědí, proč si maďarské děti na Mikuláše čistí boty a italské zase připravují hrst slámy pro oslíka. „Překvapivá je možná i tradice rozsvícení modelů lodí v Řecku, která se dělá jen na některých ostrovech, vypadá to zajímavě. Mezi staré maďarské tradice zase patří, že se na svátek svaté Lucie začalo s výrobou židličky, kterou si potom člověk mohl vzít na Vánoce na půlnoční mši a sednout si na ni v kostele. Pochybuji, že to ještě dneska někdo dělá, ale mezi staré tradice to patří,“ řekla Matulová. Výstavu vedle textů popisujících jednotlivé tradice tvoří i řada exponátů včetně modelu řecké lodi nebo vánočních dekorací interiéru v anglickém stylu.

Výstavu muzeum připravovalo už pro loňský advent, kvůli koronaviru se ale vůbec nekonala.

V Schumpeterově domě je turistické informační centrum, třešťská pobočka Muzea Vysočiny Jihlava a stálá expozice betlémů. V muzeu je i expozice věnovaná Josefu Aloisi Schumpeterovi (1883–1950), významnému ekonomovi, který se v domě narodil.

Reklama

Související témata:

Doporučované