Hlavní obsah

Vysočina má letos v plánu na silnicích práce za 1,7 miliardy korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Částka 1,7 miliardy korun je přibližně stejná jako v minulém roce, sdělil ČTK Miroslav Houška (KDU-ČSL), náměstek hejtmana pro oblast majetku a dopravy.

Článek

Dokončen bude v letošní stavební sezoně obchvat Lukavce na Pelhřimovsku, opravovat se bude například silnice druhé třídy mezi Stájí a Zhoří.

Kraji patří skoro 4 600 kilometrů silnic druhé a třetí. třídy. Jejich loňské opravy a přestavby stály 1,688 miliardy Kč. V tomto roce by měla Vysočina podle dosavadních předpokladů dostat na opravy silnic asi 380 milionů Kč ze Státního fondu dopravní infrastruktury, podle náměstka kraj také počítá s dalším čerpáním evropských dotací. Stavebně rušno podle něj začne být na silnicích opět v březnu, stejně jako v minulých letech.

Mezi letošní klíčové stavby Houška zařadil dokončení obchvatu městyse Lukavec na Pelhřimovsku a opravy navazujícího úseku silnice k hranicím se Středočeským krajem. Po novém obchvatu Lukavce zhruba za 300 milionů korun by podle dřívějších údajů kraje auta měla začít jezdit koncem letošního léta. Nová část silnice II/128 bude měřit 2,5 kilometru, její stavba začala loni na jaře.

Komplikace v dopravě se podle náměstka dají čekat například kvůli opravám silnice mezi Stájí a Zhoří na trase mezi Jihlavou a Žďárem nad Sázavou i kvůli opravám krajských komunikací v některých městech.

Ve Ždáru nad Sázavou bude kraj v Jihlavské ulici opravovat půl kilometru vozovky a dva mosty, které vedou přes vlakovou trať mezi Prahou a Brnem a železniční vlečku do firmy Žďas. Práce by tam podle krajského webu měly trvat od jara do října. V Humpolci budou stavbaři letos pracovat v Lužické ulici a v Polné ve Varhánkově ulici.

Výběr dodavatelů na rozšíření silnice mezi obcemi Stáj a Zhoř na Jihlavsku se loni protáhl kvůli kvůli námitkám účastníků, které řešil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Výběrové řízení začalo loni v únoru, smlouva s vybranými firmami byla podle věstníku veřejných zakázek uzavřená v říjnu. Práce za 133 milionů Kč bez daně bude provádět sdružení firem Eurovia CS a Colas CZ.

Uzavřít se kraji zatím nepodařilo loni zahájené výběrové řízení na stavbu první části jihovýchodního obchvatu krajské Jihlavy. Radní kraje v polovině ledna zrušili výběr dodavatele, protože podle ÚOHS nebyly jeho doklady k prokázání technické kvalifikace dostatečné. „Běží nové kolo hodnocení veřejné zakázky, v rámci něj jsme vyzvali uchazeče, aby doplnil nepřesnosti. Ten tak 7. února učinil. Nyní se s materiály seznamujeme,“ uvedl Houška v tomto týdnu.

Připravovaná část obchvatu Jihlavy má měřit 2,4 kilometru. Kraj dříve uvedl, že má na tuto investici v předpokládané hodnotě 450 milionů Kč slíbenou dotaci 255 milionů Kč, lhůta pro čerpání peněz se ale krátí.

Reklama

Doporučované