Hlavní obsah

Do soutěže jedlíků na Vizovickém Trnkobraní se dosud přihlásilo osm lidí

Foto: Lightspring, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Do soutěže jedlíků na Vizovickém Trnkobraní se dosud přihlásilo osm lidí. Ve všech případech jde o muže, klání v pojídání švestkových knedlíků se však v minulosti účastnily také ženy.

Článek

„Soutěžit budou znovu i hudební skupiny, v předchozích třech letech vždy vyhrála kapela Visací zámek,“ řekla za pořadatele Klára Bobková. Festival se uskuteční v areálu likérky Rudolf Jelínek v pátek 19. a sobotu 20. srpna, souboj jedlíků je na programu druhý den od 13:20.

Soutěž v pojídání švestkových knedlíků vyrobených podle originální receptury má na festivalu letitou tradici. Otevřena je široké veřejnosti. Dokladem o zkonzumovaných knedlících jsou pecky, které soutěžící odkládá na talíř. Jako příloha je povolen pouze omastek a cukr. Časový limit je jedna hodina. Zatím nejlepší výkon v soutěži a zároveň světový rekord drží Patrik Bertoletti z USA, který v roce 2008 spořádal 233 knedlíků. Českým rekordmanem je Radim Dvořáček z Ostravy, který před čtyřmi lety snědl 202 knedlíků.

Festival každoročně navštěvuje až 20 000 lidí. Kromě oblíbené soutěže láká především na bohatý hudební program. Program letošního 53. ročníku zahrnuje například vystoupení kapel Tři sestry, Visací zámek, Mňága a Žďorp, Harlej, Chinaski, Rybičky 48, No Name, Mirai, Alkehol, Desmod a domácí skupiny Fleret. Koncertovat budou také Tomáš Klus a Katarína Knechtová.

V pátek bude areál pro návštěvníky otevřený od 16:00, v sobotu od 10:00. „Vizovice, to je město s vůní slivovice. Ale také místo, které díky unikátní soutěži v pojídání švestkových knedlíků vzbuzuje pravidelný zájem zahraničních médií a pyšní se největší ovocnou palírnou na světě. Přidejte k tomu to nejlepší z české i slovenské hudební scény a máte legendární Trnkobraní,“ řekl organizátor festivalu Michal Šesták.

Ve festivalovém areálu bude možné ochutnat knedlíky vyráběné z různých druhů ovoce nebo navštívit v rámci speciálních exkurzí palírnu a muzeum slivovice. Návštěvníci se mohou ubytovat v placeném VIP kempu, který bude oplocený, hlídaný, s recepcí a sprchami, nebo zdarma ve stanovém městečku. Před areálem bude k dispozici úschovna zavazadel. Vstupenky lze koupit na webu festivalu, kde jsou k dispozici i další informace.

Tradice festivalu pojmenovaného po švestce, valašsky trnce, sahá do 60. let. S nápadem přišel místní lékárník Miloš Žabka, který se nechal inspirovat mikulovským a znojemským vinobraním.

Reklama

Související témata:

Doporučované