Hlavní obsah

Kroměříž chystá restaurování několika památek za skoro 1,8 milionu korun

Foto: Pixabay.com

Kroměříž (ilustrační foto).

Reklama

Kroměřížská radnice připravuje na letošní rok obnovu několika památek, soch, křížů, sousoší i kanovnických domů. Náklady dosáhnou v součtu téměř 1,8 milionu korun.

Článek

Město se v posledních letech snaží zásadně investovat do ochrany a obnovy památek, řekl ČTK a Českému rozhlasu radní Jiří Kašík (ZVUK 12).

„Je povinností města se starat o památky, které vytvořili či vybudovali naši předkové. Mám proto radost z toho, že některé z těchto cenných objektů budou po dokončení prací opět v důstojném stavu,“ uvedl Kašík.

Obnovu sochy svatého Jana Nepomuckého na Masarykově náměstí, kříže v ulici Vejvanovského a kříže se sochou Panny Marie na Riegrově náměstí zajistí společnost SOCHAŘI z Olomouce. Náklady činí zhruba 1,3 milionu korun.

Na kanovnických domech bude pracovat akademický sochař a restaurátor Tomáš Martinák. Zhruba za 430 000 korun opraví vstupní portály a schody. „Práce na obnově památek by měly začít v dubnu a hotové by měly být do konce září,“ uvedl mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek.

V kanovnických domech, souboru domů v Jánské ulici, které náleží k nejhodnotnějším architektonickým celkům Kroměříže, již dříve stavbaři opravili sklepy. Otlučením omítek a větráním se postupně snížila jejich vlhkost, která pronikala do nadzemních podlaží. Radnice v domech také postupně nechala repasovat všechna okna a vstupní dveře objektů, které patří městu a jsou součástí jeho památkové rezervace.

V posledních letech město nechalo zrestaurovat například morový sloup se sousoším Nejsvětější Trojice, který je dominantou Riegrova náměstí, nebo sochu Panny Marie na Mariánském sloupu na Velkém náměstí. Městem vlastněná společnost Kroměřížské technické služby také postupně obnovuje křížovou cestu na hřbitově v Kroměříži.

Reklama

Doporučované