Hlavní obsah

Kroměříž koupí bývalou kotelnu na Zacharu, místo ní chce parkoviště či park

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Kroměříž koupí za 3,5 milionu korun bývalou kotelnu ve Francouzské ulici na sídlišti Zachar. Chátrající objekt hodlá město zbourat, namísto něj by mohl vzniknout park, případně parkoviště.

Článek

Odhadované náklady na koupi a demolici budovy a následnou úpravu veřejného prostranství se pohybují kolem sedmi milionů korun. „Jedná se o problematický objekt, ve kterém několikrát hořelo, a dokonce zde umírali lidé. Plánujeme demolici budovy a z nebezpečné lokality, které se lidé vyhýbali, chceme vytvořit příjemné a užitečné veřejné prostranství,“ uvedl místostarosta Karel Holík (ČSSD).

Podle něj by město na uvolněném místě mohlo vybudovat parkoviště nebo odpočinkový prostor se zelení. „Parkovací místa na Zacharu citelně scházejí, určitě je to jedna z variant. Další možností je parková úprava prostranství. Určitě se zeptáme místních obyvatel, co by preferovali,“ uvedl místostarosta.

Záměr kritizoval opoziční zastupitel Jan Hašek (za ANO). „Je zbytečně drahý, zbytečně moc nákladný,“ řekl Hašek. Místostarosta Holík připustil, že kupní cena je vysoká. Část nákladů na úpravy prostranství by však podle něj mohla pokrýt dotace. „Této lokalitě to dlužíme a pro zlepšení prostředí, případně parkování, to pro lidi bude v pořádku,“ řekl Holík.

Město by na záměr mohlo získat dotaci od státu. „Jedná se o program na revitalizaci brownfieldů, tedy území se starou stavební zátěží, například s chátrajícími bývalými průmyslovými objekty či právě kotelnami. Město by mohlo získat až polovinu takzvaných způsobilých výdajů,“ uvedl vedoucí radničního odboru investic Libor Pecháček.

Kotelna je už léta nefunkční, v minulosti ji využívali lidé bez domova. V dubnu 2019 uvnitř objektu hořelo. Zasahující hasiči v něm našli dva muže bez známek života. V té době jim bylo 53 a 41 let. Tehdy devětapadesátileté ženě se podařilo z hořící budovy uniknout, s podrážděnými dýchacími cestami skončila v nemocnici.

Reklama

Související témata:
Kotelna

Doporučované