Hlavní obsah

Muzeum chystá opravu vsetínského zámku, celková obnova objektu by byla hotová

Foto: Mapy.cz

Zámek Vsetín.

Reklama

Muzeum regionu Valašsko chystá úpravy vsetínského zámku, ve kterém má sídlo. Pokud získá dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu, udělá poslední stavební úpravy za 26 milionů korun.

Článek

„Celková obnova zámku by tak mohla být hotová za dva roky,“ sdělila mluvčí hejtmanství Soňa Ličková. Muzeum je krajskou příspěvkovou organizací.

V plánu je renovace fasády, obnova okapového systému či oprava vybraných vnitřních a vnějších dveří. Počítá se také s vybudováním výtahu v atriu zámku, který umožní snadnější a bezpečnější manipulaci se sbírkovými předměty a zpřístupní expozice imobilním návštěvníkům.

„Tento projekt je dlouhodobě připravovaný k realizaci. Už je zpracována projektová dokumentace a vydána potřebná povolení. Projekt je plánován k předložení do připravované výzvy Integrovaného regionálního operačního programu z oblasti kultury v rámci nového programového období 2021–2027. Ta má být vyhlášena letos v říjnu,“ uvedla krajská radní Zuzana Fišerová (Piráti).

Dotace by mohla činit přes 22 milionů korun. „Pokud se podaří dotace z IROP na tento projekt získat, s jeho realizací by se mohlo začít ještě letos, s předpokládaným dokončením v roce 2024,“ uvedla Fišerová.

Rekonstrukce zámku trvá od roku 2014. První etapa za 35 milionů korun zahrnovala vedle stavebních úprav depozitáře, stálou expozici nebo výstavní a vzdělávací prostory. Druhá etapa byla rozdělena do více fází. V roce 2019 odborníci repasovali 108 oken obvodového pláště zámku, později se v parku renovovala chátrající zeď, stavbaři opravili i oba vstupy do objektu. V zámecké věži je instalován zhášecí systém, který nepoužívá vodu, ale vodní mlhu.

Reklama

Související témata:

Doporučované